Recenze: Tísňové volání je efektní krimithriller ve dvou místnostech a s jedním hercem

Tísňové volání

Tísňové volání Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary.

Dánská novinka Tísňové volání patří k titulům použitelným jako argument, že pro film je myšlenka důležitější než peníze. Thriller o jednom večeru na tísňové lince má v podstatě jen jednoho hrdinu a dodržuje jednotu místa, času i děje. A spoléhá, že postupné dávkování informací, tragický naléhavý případ odehrávaný v přímém přenosu, divákova vlastní představivost a obličej Jakoba Cedergrena udrží pozornost i napětí.

Cedergren, známý z filmů Ukrutně šťastni a Submarino, tu hraje policistu Asgera Holma, jenž na tom v posledních dnech není nejlépe. Opustila ho manželka, čeká ho soud za dlouho nespecifikovanou událost a nucené přeložení na tísňovou linku bere jako nutné zlo. Aspoň dokud nezavolá rozvedená Iben, která se zrovna ocitla v autě s mužem, jenž ji odvezl z domova proti její vůli.

Od toho okamžiku hrdinu zajímá jen smutný osud jedné rodiny s dvěma malými dětmi a diváka to, jak se její tragédie odrazí ve svědomí dosud nerudného a popudlivého policisty.

Kromě Cedergrena všechny ostatní důležité postavy hrají jen svými hlasy, snímek neopustí dvě místnosti. Pokud letos třicetiletý Gustav Möller čelil typickým problémům debutantů s financemi, poradil si s nimi celkem vynalézavě.

Podívejte se na trailer k filmu

Video placeholde
Tísňové volání – trailer CZ • AVmania.cz

Scénář, na němž se podílel, se snaží udělat ze svého omezení přednost, když vše podává z perspektivy Asgera a počítá s jeho i s naším sklonem k rychlému odhadování situace i charakterů na základě zkušenosti z jiných případů.

Dohromady se tu pak skládá poměrně klasický příběh o vině a zneužití moci, sympaticky mířící k naději, ovšem lemovaný některými žánrovými stereotypy. Včetně okamžiku, kdy i hrdina na telefonu vezme věci, lépe řečeno mobil, do svých rukou a začne porušovat předpisy v rámci dobra, aby se nakonec kál za jejich porušení z méně zářných důvodů.

I přes všechnu vyhrocenost a nebezpečí případu Asgerovo dilema stále působí méně tíživě a hluboce než to Ivana Lockeho, jen během telefonování po cestě z Birminghamu do Londýna v dramatu Locke mistrovsky ukázal, že někdy skvělý scénář a jeden skvělý herec opravdu stačí na nesmazatelný zážitek.

Tísňové volání zůstává uvězněné ve škatulce svého žánru. Jako krimithriller se nicméně odvíjí dostatečně originálně, aby potěšil diváky. Už ti první na festivalu Sundance mu udělili svou cenu, dobře si vedl i v hlasování publika na karlovarském festivalu, s jehož pomocí se dostal do českých kin.

Tísňové volání 

(thriller, Dánsko, 85 minut)
Režie: Gustav Möller
Hrají: Jakob Cedergren, Jessica Dinnageová
Hodnocení: 60 %

Autorka je spolupracovnicí redakce