Ekonomice Černobylu má pomoci vodka, pochází přímo ze zakázané zóny

Vodka Atomic.

Vodka Atomic. Zdroj: University of Portsmouth

Černobylská elektrárna
Černobylská elektrárna
Černobylská elektrárna
Černobylská elektrárna
Černobylská elektrárna má nový ochranný kryt
14
Fotogalerie

Zdravotně nezávadná a vysoce kvalitní. Taková je podle vědeckého týmu vodka Atomic vyrobená z vody a žita vypěstovaného v uzavřené černobylské oblasti. Lihovina má pomoci nastartovat tamní ekonomiku, 75 procent ze zisku se má vrátit obyvatelům zasaženým jadernou katastrofou. Na iniciativu upozornil britský zpravodajský server BBC.

„Je důležité, abychom udělali vše,  co je v našich silách, pro podporu obnovení normálního života v této lokalitě. Samozřejmě vždy klademe důraz na bezpečnost,“ podpořil iniciativu výzkumného týmu Oleg Nasvit z ukrajinské státní agentury pro správu černobylské oblasti.

Vodka vznikla po několika letech průzkumu vědeckého týmu, který v uzavřené oblasti pozoruje dopady jaderné katastrofy.

„Nenavrhujeme, aby hlavní zakázaná zóna byla zemědělsky využívanou oblastí, když je v současnosti především rezervací divoké zvěře. Musíme si ale uvědomit, že je řada dalších oblastí, kde přestože tam žijí lidé, je v nich zemědělství zakázáno,“ uvedl člen výzkumného týmu Jim Smith.

Výsledky testů z radioanalytických laboratoří podle něj prokázaly, že lihovina pocházející z Černobylu je zdravotně nezávadná a o nic víc radioaktivní než ostatní.

„Jakýkoliv chemik vám potvrdí, že všechny nečistoty po destilování zůstanou v destilačním zbytku a ten prošel bez problémů speciálními testy," dodal Genadij Laptěv u ukrajinského hydrometeorologického ústavu s tím, že i lidé žijící v Černobylu mohou v klidu používat tamní vodu.

Nově založená společnost The Chernobyl Spirit Company zatím vyrobila pouze jednu láhev vodky,  po vyřešení všech právních náležitostí jich mají v Černobylu v plánu letos vyrobit 500 kusu. K dostání budou zatím výhradně v zakázané zóně kolem jaderné elektrárny.

Chuť vodky  otestoval i vyhlášený koktejlový bar Swift v Londýně. „Má hodně ovocnou chuť. Připomíná spíš pálenku než vodku,“ přiblížil barman Sam Armeye.  Atomic doporučuje použít na přípravu Martini nebo ho smíchat se šampaňským.