Elblová šéfuje na hřišti i na tréninku

Ostřílená smečařka ostravského Mittalu, Romana Elblová, si letos vyzkoušela i roli asistentky trenéra.

Volejbalistka Romana Elblová z Mittalu Ostrava patří k nejzkušenějším hráčkám v kádru trenéra Jiřího Kozla. Hráčka, která v české extralize kromě Ostravy nastupovala také ve Frýdku-Místku, je kapitánkou a letos nově i Kozlova asistentka. „Je to pro mě něco nového. Musím si dávat pozor na pusu. Ne všechno, co řešíme s trenérem, můžu holkám říct. A ne všechno, co se děje v šatně, můžu zase říct trenérovi,“ směje se Elblová. Ostravská smečařka má zkušenosti i ze zahraničí. Před čtyřmi lety si vyzkoušela rakouskou ligu v dresu Lince. „Byla to dobrá zkušenost. Podle mě je ale zahraničí pro mladou svobodnou holku. Já v té době měla malého syna a často jsem jezdila domů. Raději jsem se po roce vrátila zpět,“ sdělila Elblová.

V zimě hala. V létě pláž

Kromě klasické šestkové odbíjené hraje i plážový volejbal. „Je pro mě relax po sezoně. A když se ještě občas zadaří, je to o to lepší. Loni jsme například s Michaelou Holystovou vyhrály turnaj České pojišťovny, který nám automaticky zaručil postup na mistrovství České republiky, kde jsme skončily sedmé,“ řekla Elblová.
V klasickém šestkovém volejbale dosáhla Elblová největšího úspěchu v sezoně 2004/2005. Tehdy s Frýdkem-Místkem vybojovala stříbrné medaile. „Na tu dobu moc ráda vzpomínám. Ve Frýdku se tehdy vytvořila výborná parta holek a jen těžko nás někdo porážel,“ vzpomíná Elblová.
Sympatická volejbalistka od té doby na nějaký výraznější úspěch čeká. „Jsem typ, který mrzí každá porážka. Myslím, že tak by to mělo být. Kdybych nastupovala na hřiště s tím, že je mi jedno, jak zápas dopadne, nemělo by cenu jakýkoliv sport dělat. Hodně moc mě ale mrzí, že se nám s Ostravou zatím nedaří projít přes první kolo play-off,“ mrzí Elblovou.
A i letos to tým bude mít těžké. Po třech úvodních kolech, kdy Mittal pokaždé zvítězil, najednou přišlo šest porážek v řadě. Až poslední domácí zápas proti Přerovu přinesl vítězství 3:1 na sety. „Docela jsme si s holkami oddechly. Vítězství už jsme potřebovaly. Liga je hodně vyrovnaná. A po pravdě, i ty tři první zápasy jsme vyhrály se štěstím. To se ale od nás odvrátilo a na hřišti jsme dělaly všechny moc chyb,“ pověděla Elblová. Ostrava tak zastavila pád extraligovou tabulkou. Po deseti kolech jim patří sedmá příčka. „Spaní mám klidné. Věřím, že se teď zvedneme a play-off v pohodě uhrajeme,“ burcuje své spoluhráčky Elblová.