Exkluzivně: Plán letních oprav počítá s Nuselským mostem i Michelskou

Hlavní město čekají v létě rekonstrukce nejrušnějších silničních tahů. Týdeníku Sedmička se podařilo získat seznam míst, kde Technická správa komunikací opravy chystá. Dělníky chce poslat na Nuselský most, Jižní spojku či Michelskou ulici.

V plánu jedny z největších letních oprav za poslední roky. Vyjdou na bezmála miliardu korun. První z nich mají začít už v červnu a potrvají až do podzimu.

„Nejnáročnější práce nás čekají v Michelské ulici v Praze 4. V úseku mezi Vyskočilovou a Ohradní budeme od poloviny června opravovat povrch silnice a měnit inženýrské sítě,“ vysvětluje ředitel Technické správy komunikací Luděk Dostál.

Čtyři měsíce tak bude rušná silnice částečně neprůjezdná. V letním období se zřejmě na několik týdnů dokonce uzavře úplně. Dělníci by měli práce dokončit nejpozději do 15. října.

Po celou dobu rekonstrukce budou Michelskou objíždět autobusy hromadné dopravy. „Žádné velké odklony linek ale neplánujeme. Autobusy pojedou po trasách v blízkosti Michelské,“ říká Eva Dydová z dopravního podniku.

Nuselské těžkosti

Na opravu už delší dobu čeká Nuselský most, jedno z dopravně nejvytěžovanějších míst v metropoli. U něj je třeba vyměnit dilatace, tedy části spojující jeho konstrukci se silnicí. Práce na mostě by měly začít v červenci.

„Máme dvě varianty. Buď opravovaná místa na začátku mostů překleneme speciálními nadjezdy, nebo budeme pracovat pouze v noci. To by trvalo o něco déle,“ říká ředitel Dostál.

Řidiči musejí s těžkostmi počítat i na dalších rušných silnicích. V létě začnou dělníci pracovat i na části Jižní spojky, kde budou šest týdnů opravovat úsek mezi Lanovým mostem a Průmyslovou ulicí.

Čeká se na radiálu

Rekonstrukce čeká také Kbelskou ulici v úseku Mezi Mladoboleslavskou a Kolbenovou. „Silnice je tam zejména hodně poničená. Má to vliv i na bezpečnost,“ říká šéf Technické správy komunikací Dostál.
Kdy opravy začnou, záleží na dokončení navazující Vysočanské radiály. Ta by měla být zprovozněná v druhé polovině léta či na podzim. Na Kbelské budou dělníci pracovat čtyři týdny.

U všech plánovaných oprav bude zajištěný částečný průjezd.

V červnu pak musí rekonstrukce ještě v červnu posvětit magistrát. Pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner se ale k harmonogramu rekonstrukcí nechtěl vyjádřit s tím, že je ještě příliš brzy.

Seznam oprav:

- Michelská (úsek Ohradní-Vyskočilova), začátek polovina června – 15. října, doba trvání 4 měsíce

- Nuselský most, začátek červenec, doba trvání 4 – 5 týdnů

- Kbelská (úsek mezi Mladoboleslavskou a Kolbenovou), začátek opravy závisí na dokončení Vysočanské radiály, začátek pravděpodobně v srpnu, doba trvání 4 týdny

- Jižní Spojka (úsek mezi lanovým mostem a Průmyslovou), začátek červenec, doba trvání 6 týdnů

- Vídeňská a Jeremiášova – menší opravy, začátek červenec nebo srpen, 1 – 2 týdny