Znovupoužitelné šálky mnohdy představují méně ekologickou variantu než ty na jedno použití. Ideálním řešením je podle odbornice na potravinový průmysl z univerzity v Sheffieldu Caroline Woodové vrátit se k tradicím a zase na pití kávy využívat porcelán.
„Lidé mají tendenci hrnek zapomínat a nemít ho s sebou. Ale aby se ekologická stopa související s jeho výrobou zmenšila, je naopak žádoucí používat ho častěji, než se to ve skutečnosti děje," vysvětluje v rozhovoru, na který upozornil server deníku The Independent, Woodová s tím, že spotřebitel by ho měl použít minimálně 20krát, ideálně až stokrát než skončí v koši.
Negativní dopad na přírodu totiž představují nejenom emise skleníkových plynů související s jeho výrobou, ale i plýtvání vody při jeho mytí.
Symbolem moderní kultury současné společnosti jsou i nadále kávové kelímky na jedno použití, uvedla Woodová. Znovuvyužitelné kelímky i přes nárůst popularity tvoří ve Velké Británii pouze pět procent z celkového prodeje.
Ekologičtější variantou nejsou ani jednorázové papírové kelímky. Ty navzdory proklamacím nelze recyklovat v běžných zářízeních kvůli plastovým částem. Většina z nich, v Británii se jich za rok prodá 25 milionů, tak končí na skládkách nebo ve spalovnách. Jako nejekologičtější variantu doporučuje akademička tradiční porcelán.