Facebook se naučí sledovat uživatele. Koupil tvůrce fitness aplikace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Facebook se rozhodl vstoupit na rychle rostoucí trh aplikací a zařízení sledujících pohybové aktivity uživatele. Sociální síť koupila finskou společnost ProtoGeo. Její aplikace Moves umožňuje uživatelům sledovat svůj pohyb.

Společnost ProtoGeo vznikla před dvěma lety a má méně než deset zaměstnanců. Její aplikace Moves monitoruje každodenní pohyb uživatelů. Ti mohou díky ní například sledovat své sportovní aktivity a zjistit, jakou vzdálenost uběhli nebo ujeli na kole a kolik kalorií spálili. Podle ProtoGeo si již aplikaci stáhly více než čtyři miliony lidí.

Mobilní aplikace sama rozpozná, zda uživatel jde, běží, jede na kole nebo cestuje hromadnou dopravou. Ke sledování uživatele využívá senzorů, kterými disponuje většina chytrých mobilů, na rozdíl od podobných produktů tak pro svůj chod nepotřebuje další zařízení.

Moves je „neuvěřitelným nástrojem pro miliony lidí, kteří chtějí lépe porozumět svým pohybovým aktivitám,“ uvedl Facebook. Finanční podmínky transakce firma nesdělila.

Facebook je největší komunitní sítí na internetu. Převzetí aplikace Moves firmě otevírá cestu na trh s technologiemi pro monitorování zdraví a sportovních aktivit, které v poslední době přitahují čím dál větší pozornost technologických podniků.

Do tohoto odvětví míří i další technologické firmy. Apple zřejmě namísto dosud očekávaných chytrých hodinek vyvíjí náramek, který by mohl sledovat tělesné funkce uživatele. A spekuluje se o tom, že na jeho vývoji s americkým gigantem spolupracuje firma Nike, jejíž náramek Fuelband je nyní druhým nejprodávanějším chytrým přístrojem na zápěstí hned za hodinkami od Samsungu.

Zapomeňte na iPhone, Apple chce být vaším doktorem