Facebook zviditelní účty zesnulých uživatelů, umožní vytvářet virtuální pomníky

Facebook mění způsob, jakým bude nakládat s účty zemřelých uživatelů. Ti budou nyní dostupnější širšímu okruhu uživatelů. Sociální síť tak vlastně umožní vytváření jakýchsi internetových památníků.

Sociální síť po řadu let razila přístup, že obsah účtů zesnulých smí zobrazovat jen jejich facebokoví přátelé. „Zamčené“ zůstaly i ty příspěvky, které zemřelí ještě za svého života označili jako veřejné, a jejich účty navíc zmizely z vyhledávání.

Od nynějška Facebook zanechá účty uživatelů v takové podobě, v jaké je sami vytvořili. „Respektujeme volby, které lidé učinili za svého života, umožňujeme tak rozšířené rodině a přátelům přístup ke stejnému obsahu, jaký mohli vidět i dříve,“ uvedli manažeři Facebooku Chris Price a Alex DiScalfani.

Současný krok Facebooku je první reakcí na rostoucí zájem uživatelů o to, co se s jejich daty stane po smrti. Přístupu k uživatelským účtům se často domáhali i pozůstalí, přičemž někteří z nich doufali, že Facebook pravidla ještě více uvolní.

Price i DiScalfani naznačili, že další změny jsou na cestě. „Více odhalíme v příštích měsících. Stále přemýšlíme nad tím, jak pomoci lidem, aby se rozhodli, co po sobě chtějí zanechat,“ napsali.

Konkurenční Google loni umožnil uživatelům svých služeb, aby za svého života rozhodli, co se s jejich daty stane po smrti. Takzvaný Inactive Account Manager umožní odkázat konkrétnímu člověku třeba i jeden soubor nebo nechat všechna data smazat.