Farmáři chystají bohaté vánoční stoly

Zemědělcům se pod širým nebem daří, trhy budou pokračovat až do vánočních svátků.

Pražany čekají největší vánoční trhy v historii.

Mimo tradičních míst, jako jsou Staroměstské či Václavské náměstí, rozloží prodejci kaprů, stromků a vánočních ozdob své stánky také na náměstí Jiřího z Poděbrad, Kubánském náměstí či v holešovické tržnici. Farmářské trhy totiž zůstanou pod otevřeným nebem celoročně, pouze s krátkou přestávkou na přelomu roku.

„Momentálně je největším hitem martinská husa, kterou nabízíme i na objednávku. Dále jsou to kachny, pštrosí a daňčí maso,“ říká jedna z organizátorek farmářských trhů Lenka Sehnalová.
Každý trh je ale osobitý, každé náměstí se snaží přitáhnout svým vyhlášeným zbožím.

Živé i uzené ryby

Na Kubáni, jak se trhu na Kubánském náměstí domácky říká, stojí lidé fronty na první český jablečný cider nebo bio vajíčka, náplavka proslula kozími sýry a živými i uzenými rybami.

„Stále nás překvapuje, jaký zájem budí dvě slečny z Brna. Jmenují se Kokino a vozí každou sobotu na Jiřák neuvěřitelně dobré dorty a zákusky, po kterých se vždy jen zapráší,“ popisuje Sehnalová.

Původně jednali farmáři s organizátory tradičních vánočních trhů, společností Taiko, o tom, že by se se svým zbožím připojili. „Jenomže už přišli pozdě, vše už jsme měli několik měsíců dopředu naplánováno,“ říká výkonná ředitelka Taiko Helena Graud.

Vytěží z toho hlavně Pražané, kteří nebudou muset putovat do centra města. Trhy budou nejen v každé městské části, ale dokonce na několika místech.

V prosinci budou trhy denně

„Na holešovickém farmářském trhu chceme ukázat třináctku Vánoční ležák, jediné pivo na trhu vyrobené ze stoprocentně českého chmele,“ říká spolumajitel rodinného pivovaru Chodovar Jiří Plevka.

Jinde slibují vánoční stromky s certifikátem, že pocházejí z ekologicky kontrolovaného lesa, nebo rozmanité rybí menu.

„Kromě kaprů bude v nabídce i štika, candát, siven, lín, amur nebo pstruh,“ vypočítává Jiří Sedláček z Farmářského tržiště Praha.

Čím blíž k Vánocům, tím budou farmáři jezdit častěji. V prosinci bude mít většina trhů otevřeno denně. „Zatím jsme nevyloučili vánoční trh ani na náplavce,“ říká Sehnalová.