Farmářské trhy: produkty z místních zahrad, polí, chlévů a rybníků

V Ostravě farmáři dávají letos osobní garance. Jejich tváře lidé uvidí na billboardech.

Obliba farmářských trhů nejen v Ostravě, ale i v celém kraji roste. Lidé čím dál více dávají přednost kvalitnímu ovoci a zelenině od drobných pěstitelů před „rychlokvaškami“ ze skleníků, kterých jsou plné supermarkety.

Tento víkend se již podruhé odehrají farmářské trhy v Ostravě na tradičním místě, a sice na ploše u nákupního parku Futurum. Pravidelně se budou opakovat co čtrnáct dní, vždy v sobotu od devíti do třinácti hodin. Na trzích lidé najdou škálu čerstvého pečiva, domácích klobásek a sýrů, nabídku prvních jarních bylin, sazenic a zeleniny. A sice od moravských a českých chovatelů, pěstitelů a výrobců potravin a nápojů.

V hlavní sezoně, tedy od jara do podzimu, se u Futura trhy zopakují celkem sedmnáctkrát. „Budeme je tematicky ladit, to znamená, že lidé na trzích najdou pokaždé něco víc než běžnou nabídku,“ upozornil projektový manažer obchodního centra Robert Cichoň. Už v minulém roce si akce s domácími producenty získaly velký ohlas mezi kupujícími, kteří se zajímají o produkci z Moravskoslezského kraje a domácích farem. Letos by spotřebitelů mohlo ještě přibýt, protože pořadatel a garant farmářských trhů nabídne nové produkty i služby. „Jednou z nejvýraznějších novinek je osobní garance farmářů. Ti, kdo na trzích budou nabízet své výrobky a výpěstky, budou přímo na billboardech, dají k dispozici svá jména a tváře. Chceme ukázat přímo dodavatele, kteří ručí za původ a kvalitu svých produktů,“ uvádí Cichoň.

Počet prodejců se podle něj bude pohybovat dlouhodobě okolo třiceti. Jejich nabídka bude pestrá. Od ryb, přes uzeniny, pečivo, mléčné výrobky až po květiny a sazenice. Ve srovnání s loňskem se rozšíří nabídka různých druhů domácího másla. Pro mlsouny pořadatelé přidali také další příjemnou novinku v podobě zákusků z rodinných pekáren.

Čerstvé a kvalitní

Kromě toho se organizátoři postarali také o zatraktivnění doprovodných služeb. Pro děti připravili dětský koutek. Na několika jarních trzích bude navíc také k vidění farmářská obora s oblíbenými domácími zvířátky, jako jsou ovce, kozy, ale i poník. V nabídce pro dospělé bude i letos farmářské menu a farmářská káva.

„Snažíme se především umožnit lidem pohodlně a pravidelně nakupovat čerstvé a kvalitní potraviny od lokálních prvovýrobců či prověřených dodavatelů. Loni se tahákem staly například přírodní mošty a šťávy společnosti Vitaminátor, letos sázíme také na oblibu regionální zeleniny a ovoce, širokou nabídku ryb nebo domácího másla,“ dodává Cichoň.

Sazenice ve Frýdku Ve Frýdku-Místku rovněž vznikla tradice pravidelných trhů, které pod názvem Beskydské farmářské trhy organizuje živnostenský úřad magistrátu. První už proběhl na začátku dubna, další se chystá na čtvrtek 10. května. „Bude zaměřený na prodej květin a sazenic,“ říká vedoucí živnostenského úřadu Yveta Králová.

Od 28. června pak budou pokračovat ve čtrnáctidenních intervalech až do 13. prosince. Výjimečně může přijít změna termínu z důvodu nepříznivého počasí.

Sortiment je podobně jako v Ostravě velmi bohatý. Od vajec z podestýlky od nosnic z rodinné farmy, přes ručně vyrobené sýrové speciality, uzeniny, masné výrobky ze pštrosího masa, řepkový olej lisovaný za studena, až po bylinné likéry, vyráběné z beskydských bylin.

Koření, které koupí návštěvníci trhů, neobsahuje glutamát, sůl ani chemické konzervanty.
Výhodou pro prodejce je skutečnost, že prostor a stánek dostanou zdarma. „Nicméně platí podmínka, že prodejci Beskydských farmářských trhů mohou prodávat výhradně české, moravské a slezské výrobky,“ upozorňuje Králová.

Stejně tak si pořadatelé vyhrazují právo vyloučit z akce prodej předmětů nedostatečné estetické úrovně a výrobky, které neodpovídají základnímu záměru trhu. Tedy žádné cetky.

Nervy ze supermarketů

Mnohem častěji se lidé mohou dočkat farmářských trhů v Opavě. Každou středu, pátek a sobotu až do začátku listopadu na Dolním náměstí. Prodejci nabízí ovoce, zeleninu, ryby, masné výrobky, ručně vyráběnou keramiku, sklo, košíkářské zboží. Ale rovněž i med a výrobky z něj, slivovici, víno. „Veškeré zboží pochází od českých výrobců a pěstitelů. Ze Slovenska pouze sýry,“ informuje pořadatel trhů Robert Landkaš.

A lidé si je pochvalují. „Vynikající zboží, zejména klobásky. Prima trhová atmosféra,“ prohlašuje například Pavel Štěrba z Opavy. Podobně se na internetu vyjadřuje pisatelka, která se podepsala jako Simona: „Za trhy v Opavě jsem moc vděčná, supermarkety mi už lezou na nervy. Doufám, že to radní nepokazí. Dávám jedničku. Jen tak dál!“

Po úspěšném prvním ročníku pokračují i letos farmářské trhy v Třinci. První proběhly už minulý pátek, další budou následovat ve čtrnáctidenních intervalech vždy v pátek na náměstí Svobody před kulturním domem Trisia. Končit budou v říjnu.

„Při výběru farmářů a drobných výrobců, kteří budou nabízet své produkty na třineckých farmářských trzích, budeme klást důraz na to, aby se do prodeje nedostalo zboží, které se vyrábí velkoprůmyslově nebo je prodejce koupil v supermarketech,“ upozorňuje za pořadatele Kateřina Szotkowská.

Takže na trhu podle ní lidé najdou výhradně zboží, které tematicky odpovídá charakteru trhu. „Přednostně se bude prodávat regionální zboží. Trhy jsou tedy výhradně zaměřené na potraviny, místní produkty a výrobky,“ doplňuje Szotkowská.

Na rozdíl od Frýdku-Místku je podmínkou vlastní stánek nebo jiné prodejní zázemí.

Bedýnky až do domu

Mezi příznivci bio potravin jsou velmi oblíbené takzvané bedýnky, které jim dodavatelé zasílají domů. Když to lidé mají daleko na nejbližší farmářský trh, mohou sáhnout po této alternativě. Bedýnky totiž obvykle obsahují mix čerstvé sezonní zeleniny, ke které se často přidávají mléčné výrobky, med, víno nebo i pečivo.

Jedním z neziskových projektů, které tento komunitní model dodávek kvalitních potravin podporují, je například portál www.bedynky.cz.

„Naším cílem je spojit zákazníky, kteří mají zájem o kvalitní české potraviny, s malými producenty těchto potravin. A postupně rozšiřovat a kultivovat tento vztah tak, aby zemědělci díky podpoře a tlaku svých zákazníků udrželi a rozšiřovali svoje farmy, produkovali kvalitnější potraviny a lépe pečovali o krajinu,“ říká Martin Švihla, který web nakreslil, naprogramoval i napsal a momentálně jej i provozuje.

Osobně se domnívá, že prodej potravin přes bedýnky je jednou z cest k tomuto cíli. Proto buduje tento komunitní portál, na němž se mohou setkávat lidé z různých bedýnkových družstev. Což jsou provozovatelé i členové družstev, zemědělci a podobně. „Aby mohli spolupracovat a vyměňovat si svoje zkušenosti,“ zdůrazňuje Švihla.