Fotbalové Kladno již nehraje jenom o body, ale o holý život

Kladenský fotbal nezastavil svůj pád ani ve druhé lize. Má blízko ke dnu tabulky i klubové pokladny, která zeje prázdnotou.

V současné situaci vypadá otázka na webových stránkách klubu „Postoupí SK Kladno zpátky do první ligy?“ jako nepodařená karikatura. Klub nehraje jenom o body, ale také o život. A dech se mu pozvolna krátí k posmrtnému epitafu: Zde žil slavný fotbalový klub s datem narození 1903…

Na začátku podzimní části druhé ligy ředitel klubu Eduard Novák prohlásil: „Uvidíme, jak na tom budeme po šestém, sedmém kole. Pak bychom měli mít jasno, kam může mužstvo zamířit.“ Po sedmém kole řekl: „Potřebujeme dva roky na stabilizaci týmu a pak se pokusíme postoupit.“ Od té doby SK Kladno stabilizoval svoje postavení na spodních příčkách tabulky.

„Když jsem vám tehdy odpovídal, tak už mi bylo jasné, že to na postup nebude. Přesto jsem byl, a jsem přesvědčený, že tohle mužstvo, když to vezmu jméno po jménu, špatné není. Mělo se pohybovat někde uprostřed tabulky. Soupeřům jsme ale rozdali hodně dárečků v podobě vlastních branek,“ uvažuje Eduard Novák, který je s kladenským klubem dlouhodobě spojený.

Hráči nedostávají výplaty. Poslední peníze dostali za červenec. Srpnovou výplatu měli mít na kontě 15. září. Teprve o den později si mohli říct, že se něco děje. Do té doby bylo všechno srovnané. Klub hráčům nedlužil.

Když budete umírat, přijďte pro zálohu

„Rád bych uvedl, že hráči nastupovali do druhé ligy se stejnými podmínkami, jaké měli v první lize. Z těch platů, někteří hráči pobírali i čtyřicet tisíc korun, se dalo ušetřit. To není o tom, že by ti kluci neměli za co žít. Říkám jim s nadsázkou: když budete umírat, tak přijďte. Složíme nějakou zálohu,“ ubezpečuje Novák. Teď jsou ale v pokladně peníze s minusovým znaménkem. Říká se tomu dluh!

Klub měl dohodu s městem, že na něj bezúplatně převede stadion. V horizontu pěti let mělo město klubu poskytnout částku pětačtyřicet milionů ve splátkách jedenáct, deset, deset, deset a čtyři miliony korun. Stadion ale dosud není převeden a klubu hrozí finanční kolaps. Město SK Kladnu převedlo jedenáct milionů korun, tuto půjčku o rok prodloužilo, ale do konce roku by klub městu měl peníze vrátit. Může kladenská radnice po volbách změnit postoj k fotbalovému klubu?

Předseda akciové společnosti Josef Drahota tvrdí: „Myslím, že může. Jmenoval bych dvě města, která jsou příkladem. Pokud bychom cítili takovou podporu jako Mladá Boleslav, tak hrajeme v klidu první ligu. A kdybychom měli podporu jako Jihlava, tak je to úplně bez diskusí. Na druhou stranu můžeme být rádi za to málo, co nám dají.“
Na jaře bude druholigová soutěž pokračovat. Nehrozí Kladnu, že doma v prvním kole přivítá třeba Dobříš?

„To se asi nestane,“ odmítá propad do přeboru Drahota. „Druhou ligu dohrajeme, ale je otázka, s jakým mužstvem. Může se stát, že soutěž dokončíme s amatéry, pokud neseženeme peníze na profesionály. Amatérům bych však případně dokázal sehnat zaměstnání. S profesionály bychom se prostě rozloučili,“ uvádí předseda akciovky. Klub bude muset doplatit dluhy, které má. „Další otázka je, kde se to zastaví. V případě nejhoršího scénáře bychom rádi udrželi alespoň mládež, která nás ročně stojí přes osm milionů korun,“ říká Drahota.

Někteří kladenští profesionálové nepřímo přiznávají, že jsou v ekonomické krizi a obávají se o svou hráčskou kariéru. Do médií se o tom však nikomu mluvit nechce. „Kdyby skončil SK, pro město by to bylo špatné. Někdo by se měl zeptat jeho zástupců, co hodlají dělat s mládeží. Klub vychovává stovky dětí, ty se po ukončení činnosti začnou toulat ulicemi? Dospělí chlapi se už o sebe nějak postarají,“ míní záložník týmu David Zoubek.

Podobný názor na budoucnost kladenských profesionálů má rovněž bývalá opora kladenských zadních řad. „Nechci nikoho jmenovat, ale v SK jsou hráči, o které bude na fotbalovém trhu zájem. Zvláště, kdyby byli k mání zadarmo,“ říká v současné době stoper prvoligového Jablonce Pavel Drsek.

Zastupitelé budou jednat o stadionu

Klub je momentálně, stejně jako občas šachisté, v časové tísni. „Snažíme se vyčerpat všechny alternativy, abychom měli čisté svědomí, že jsme udělali, co jsme mohli. Jednáme s různými finančními skupinami, ve hře jsou Rusové. Když nastane ta nejčernější varianta, tak je poslední pojistkou stadion, který vlastní občanské sdružení a může s ním nakládat,“ uvádí Eduard Novák. Jak?

„Někdo si tu schová peníze, které mu mohou v roce 2017 přinést více peněz, než úroky,“ dodává Novák. Do tohoto roku se totiž se stadionem nemůže obchodovat, protože do něj byly vloženy státní finanční prostředky za účelem sportu. Na prosincovém jednání nově jmenovaného zastupitelstva budou prý městští politici o SK Kladno určitě jednat, protože městu klub dluží zmíněné miliony.

Na dotazy redaktorů Sedmičky „Jak by se podle vás dala situace v SK zachránit? Pomůže klubu radnice? Uděláte jako kladenský politik něco pro záchranu SK?“ nikdo z koalice ODS – ČSSD tento týden neodpověděl. Pouze primátor Dan Jiránek vzkázal po tiskovém mluvčím města, že programy všech stran v zastupitelstvu se shodují na podpoře mládežnického sportu, tedy i fotbalu.

„Je to otázka rozpočtu města na rok 2011. K tomu se nyní lze tězko vyjadřovat,“ napsal redakci týdeníku Sedmička mluvčí Vilém Frček. Převod stadionu tedy uvízl na mrtvém bodě, i když se zdálo, že jde pouze o formální záležitost domluvy mezi ministerstvem financí a městem. Pokud by přece jenom k bezúplatnému převodu stadionu na město na poslední chvíli došlo, nemusel by SK Kladno skládat zmiňovaný epitaf.