Fotograf strávil noc v jícnu sopky

Světoznámý fotograf Tomáš Miček zachytil svým objektivem stromy i žhavou lávu.

Chomutov / Rakouský cestovatel a dobrodruh Tomáš Miček zavítal do Chomutova s ojedinělými snímky. Výstava v chomutovském oblastním muzeu potěší oko nejednoho milovníka přírody. Stromy světa tam budou k vidění do 8. listopadu.

Jak dlouho jste sbíral materiál pro tuto výstavu?

Fotografie jsem shromažďoval celých dvacet let. Výstava Stromy světa je kusem mého života.

O Stromech světa jste vydal i knihu. Kolik snímků obsahuje a kolik z nich je vystavených?

Ve fotografické publikaci jich čtenáři najdou sto padesát. Návštěvníci jich uvidí jen čtyřicet, to je pouhý zlomek z knihy.

Ve kterých zemích vznikala vaše díla a kde se vám nejvíce líbilo?

Procestoval jsem celý svět kromě Antarktidy. Všude jsem něco nafotil, například v Mexiku, na Madagaskaru, v Africe nebo také na Havaji. Madagaskar je úžasná země. Je to ráj pro fotografy.

Čím je pro vás strom? Jak ho vnímáte?

Je pro mne bratr. Je to něco posvátného. Škoda každého stromu, který musí být pokácený.

V oblibě mám baobaby. Rostou až do nebe. Některé mohou být široké až třicet metrů. Jiné zase vypadají jako řeka. Také se mi líbí trávové stromy, které rostou v bažinách.

Co dále rád fotíte?

Mám široký záběr témat. Kromě stromů mě fascinují koně a především činné vulkány. Po nich i šplhám. Jaké to je, stát na jícnu sopky?

Je to fascinující, když stojíte a vzduchem létají žhavé kusy lávy. Slyšíte řev, výbuchy a praskání. Úžasné je to také v noci, když ve tmě vidíte zášlehy a červenou zář lávy. Jednou se mi poštěstilo nocovat přímo v jícnu sopky.

Když jste na chrlícím vulkánu, nemáte strach?

Nemám. Vulkány fotím už mnoho let a nebezpečí se snažím co nejvíc vyvarovat. Jednou mi nečekaně začal hořet batoh na zádech, když jsem na Havaji fotil padající lávu do vody. To jsem se docela lekl.