Francie chce přispět na kulturu. Zvažuje daň na smartphony a tablety

tablety

tablety Zdroj: profimedia.cz

Francouzská vláda přišla s dalším daňovým nápadem. Hovoří o zavedení nové daně na chytré telefony a počítačové tablety vyráběné předními světovými technologickými společnostmi jako Apple nebo Google.

Nová daň by francozské vládě složila k financování domácí internetové kulturní tvorby. O zavedení nové daně by měl francouzský prezident François Hollande rozhodnout do konce června.

Plán předpokládá uvalení jednoprocentní daně na prodej přístrojů schopných používat internet. Daň by podle propočtů vynášela kolem 86 milionů eur ročně (2,2 miliardy korun) a byla by obdobou daně, kterou Francouzi platí za televizní a rozhlasové přijímače.

Návrh je součástí francouzské „kulturní výjimky“. Tu si Paříž v rámci EU vynucuje, aby nemusela respektovat obchodní pravidla a mohla chránit a podporovat domácí kulturu před cizími vlivy, zejména před americkou konkurencí.

Paříži pode agentury Reuters hrozí, že daň na produkty předních světových technologických společností prohloubí její pověst nepřítele podnikání a zesílí napětí mezi ní a technologickým sektorem. To se zvýšilo minulý týden, kdy ministr reindustrializace Arnaud Montebourg zablokoval pokus americké internetové společnosti Yahoo o koupi francouzského videoserveru Dailymotion.