Funkcionalistický klenot (zatím) bez budoucnosti

Budoucnost unikátního hotelu Avion v Brně je nejistá. Přestože funkcionalistickou stavbu architekta Bohuslava Fuchse vláda zařadila na seznam nejpřísněji chráněných národních kulturních památek, je objekt uzavřen, chátrá a na jeho opětovné uvedení do provozu dnes nezbývají peníze.

Hotel Avion na jedné z nejfrekventovanějších pěších zón Brna, na České ulici, je vedle vily Tugendhat považován za klíčové dílo brněnského funkcionalismu. Ve dvacátých letech minulého století jej navrhl architekt Bohuslav Fuchs a výjimečnost projektu mimo jiné spočívá v tom, že funkční hotelové zařízení vzniklo na pozemku širokém osm a půl metru. Avion je tak považován za „nejužší hotel ve střední Evropě“.

Stavba byla dokončena roku 1928 a sloužila jako hotel s kavárnou v přízemí. V osmdesátých letech se sice uskutečnily dílčí opravy, stav hotelu se ale zhoršoval. V roce 2005 jej koupil podnikatel Stanislav Berousek, který původně plánoval rozsáhlou rekonstrukci, jež se měla stát ukázkovým příkladem citlivého přístupu k funkcionalistické památce. Berousek od počátku počítal s tím, že rekonstrukce bude spojena s prací špičkových architektů, a dal tedy po delším výběru přednost Evě Jiřičné, která navrhla novou podobu hotelu. Projekt rekonstrukce zpočátku vyvolával velká očekávání - zahrnoval opravu přízemní části, kde byla plánovaná jídelna, v prvním patře měla vzniknout restaurace, o patro výš kavárna a vinný bar, pomyslnou korunou změn se pak měla stát rekonstrukce terasy v nejvyšším poschodí, která se měla změnit v prosklenou kavárnu. Aby hotel z roku 1928 vyhověl vyšším nárokům a přiblížil se standardu čtyřhvězdičkového hotelu, mělo být oproti původnímu vybavení rozšířeno také sociální zázemí jednotlivých pokojů.

#####Žádost o dotace vyšla naprázdno

O zahájení oprav funkcionalistické stavby se mluvilo od roku 2009 a majitel opakovaně usiloval o dotaci. Naposledy památka nedostala peníze vloni, kdy majitel žádal o finance z programu EU, který rozděluje prostředky pro jižní Moravu a Vysočinu. Ve zdůvodnění zamítavého stanoviska se mj. uvádělo, že jde o hotel v centru Brna, kde je takových zařízení dostatek, a další už turisté nevyužijí. Takové porovnávání Avionu s běžnými turistickými hotely ale podle památkářů a realitních odborníků nebylo správné. Ti vidí pro Avion jako jedinou šanci do budoucna spojení komerčního a veřejného projektu, například kombinaci hotelu s infocentrem či galerií. Ani brněnská radnice ale v současné situaci zřejmě do hry o záchranu Avionu nevstoupí - město Brno podle primátora Romana Onderky o koupi tohoto hotelu neuvažuje, má totiž spíše snahu některé své nemovitosti odprodávat.

Úvahy o opravách tak skončily a letos na jaře Stanislav Berousek dokonce nabízel hotel k prodeji. Přestože případný nový majitel může mít k dispozici návrh Evy Jiřičné, nebude zřejmě snadné zájemce získat. Při opravách totiž bude stále investor vázán památkovým statutem stavby, který ukládá, že budou uchovány její památkové hodnoty. Unikátní dispozice, v jejímž důsledku jsou omezeny rozměry pokojů a chodeb, navíc komplikuje zařazení hotelu mezi čtyřhvězdičková zařízení.