Golf jen pro bohaté? Už dávno ne

Golf Club Liberec se sídlem v Machníně pořádá nábor nových talentovaných hráčů. Šanci má úplně každý.

Prostor před tréninkovým odpalištěm na golfovém hřišti v Machníně je posetý žlutými míčky. Další se do této záplavy pokouší dostat asi šestiletý kluk. Na hřišti je ale dnes poprvé. A tak mu to moc nejde.
„Dáváš do toho moc síly. Musíš si hlídat postoj,“ nabádá ho trenérka. Chlapec poslechne a dalším úderem pošle míček pryč. Je možné, že za pár let bude úspěšným reprezentantem Golf Clubu Liberec.
Všechno důležité se naučí v tréninkovém centru mládeže, které právě v těchto dnech nabírá nové talentované hráče.
„Poslední možnost budou mít případní zájemci příští týden. V pondělí a ve středu se budou začínajícím golfistům věnovat naši trenéři. Na tréninkovém odpališti vždy od patnácti do sedmnácti hodin,“ vysvětlil Lukáš Váňa z Golf Clubu Liberec.
Přijít podle něj může úplně každý. Strach z toho, že golf zruinuje rodinnou kasu, nemusejí mít ani méně movití lidé. Doba, kdy byl golf sportem jenom pro bohaté, totiž podle Váni už dávno minula. Děti do deseti let mají členství v klubu zdarma.
„I v dalších letech je tu poměrně široká škála možností. Od těch levných až po ty super drahé. Určitě je ale golf finančně méně náročný než třeba hokej a tenis. Potřebné vybavení do začátku děti nafasují a platit nemusejí ani za hodiny, které s nimi naši trenéři v centru mládeže stráví,“ tvrdí Váňa.
Začínající hráči se společně s rodiči a trenéry mohou dohodnout také na tom, kolik času budou golfu týdně věnovat. Běžně to jsou dvakrát dvě hodiny týdně. Rodič, který bude chtít doma golfového přeborníka, ale bude muset své ratolesti naordinovat hodin mnohem víc.
Ti nejschopnější se pak mohou zúčastnit dětské golfové tour. Každoročního turnaje nejmenších golfistů, který společně pořádají spřátelené kluby z Machnína, Semil, Malevilu a libereckého golfu Ypsilon.

Děti i rodiče

První díl této tour se uskuteční již příští týden a je možné, že se ho zúčastní i desetiletá golfistka Nikola, která svůj první míček odpálila právě na tréninkovém odpališti v Machníně.
„Golf jsem začala hrát díky tátovi. Jezdila jsem s ním na hřiště a moc se mi to líbilo. Tak jsem si to jednoho dne taky zkusila a už jsem u toho zůstala,“ dodala mladá golfistka.