Google chce ovládnout mozkové vlny. Snaží se koupit unikátní startup

Centrála Googlu

Centrála Googlu Zdroj: CC BY-SA 2.0: brionv

InteraXon, mladá firma z kanadského Toronta, má ambice změnit způsob, jakým ovládáme veškerá zařízení. Zapojit chce přímo lidský mozek. Věci bychom mohli ovládat pomocí myšlenek. Kolem unikátního startupu už krouží technologický obr Google.

Zájem internetové jedničky o InteraXon potvrdil s odkazem na nejmenované zdroje odborný server techcrunch.com. Přímo spoluzakladatel Googlu Sergey Brin prý oslovil šéfku kanadské společnosti Ariel Gartenovou k diskuzi o případném obchodu. Žádné další podrobnosti však nejsou známé. Těžko říct, zda Google uspěje. Podle dosavadních spekulací prý jednání prozatím nemíří k dohodě.

Chytrá čelenka "přečte" vaše myšlenky

Co vlastně Google na malé firmě tak přitahuje? InteraXon přišel s ideou takzvané chytré čelenky, která uživateli čte myšlenky. Podobnou technologií se doposud zabývala pouze tchajwanská univerzita. Produkt, který InteraXon pojmenoval Muse, bylo možné vidět na letošním veletrhu CES v Las Vegas (viz video). Na trhu by se údajně měl objevit v květnu letošního roku.

Muse v principu snímá mozkové vlny a porovnává je s tepem srdce. Po vyhodnocení všech pěti typů mozkových vln odesílá informace do mobilu nebo jiného zařízení, na kterém zrovna běží aplikace. Tvůrci slibují možnost ovládání prakticky jakéhokoliv zařízení.

Pokud chce Google uspět a firmu získat pod svá křídla, bude zřejmě muset přijít s lukrativní nabídkou. Šéfka společnosti Ariel Gartenová už dříve prohlásila, že nepřemýšlí o prodeji. Jejím cílem je vybudovat půlmiliardovou společnost do pěti let. Podle nedávného profilu v deníku The Financial Post se navíc firma těší přízni investorů. V nedávné době získala 7,2 milionu dolarů, především od Horizon Ventures. Dalších téměř 300 tisíc dolarů získal InteraXon díky crowdfundingové kampani na indiegogo.

Jaké další technologie slibují „revoluci“?
Letos se na veletrhu CES v Las Vegas objevila hned několik zařízení, která se snaží posunout hranice v ovládání a potažmo i šifrování přístrojů. Patří mezi ně například náramek Nymi od společnosti Bionym, který podle tlukotu srdce uživatele potvrzuje jeho identitu.
Jiným přístrojem byl malý USB klíč YubiKey NEO od firmy Yubico, který ověřuje uživatele v rámci NFC pole při bezdrátové komunikaci mobilních přístrojů. Yubico spolupracuje s Googlem a společně v rámci FIDO (Fast ID Online) aliance prosazují integraci autentizačních technologií do klientských zařízení jako jsou třeba notebooky.
Na CESu se objevila i zmíněná čelenka Muse od InteraXonu.