Google prý vadí také indickému antimonopolnímu úřadu

Google pod lupou

Google pod lupou Zdroj: archiv

Indický antimonopolní úřad obvinil americkou internetovou společnost Google ze zneužití dominantního postavení na trhu s internetovým vyhledáváním. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se záležitostí. Provozovatel populárního internetového vyhledávače Google čelí podobnému obvinění také v Evropské unii.

Indický úřad pro ochranu hospodářské soutěže (CCI) zjistil nedostatky ve způsobu, jakým Google nakládá se službami internetové reklamy a s výsledky internetového vyhledávání, stojí podle zdrojů v předběžné zprávě. Pokud se podezření ukáže jako pravdivé, mohlo by to firmu přimět ke změně způsobu fungování na klíčovém indickém trhu, kde má asi 300 milionů uživatelů internetu.

Googlu by také mohla hrozit vysoká pokuta, dosáhnout by mohla až deseti procent celkových tržeb. Indický regulátor začal praktiky Googlu zkoumat v roce 2012. Očekává se, že konečný verdikt zazní po jednání v této věci, které je plánováno na 17. září.

Blíží se hromadné žaloby na Google?

Mluvčí Googlu uvedl, že firma zprávu z dosud neukončeného vyšetřování CCI v současnosti prochází. „Jsme… nadále přesvědčeni, že jednáme plně v souladu s indickými antimonopolními zákony,“ sdělil podle Reuters mluvčí firmy.

Evropská komise letos v dubnu v předběžném nálezu uvedla, že Google porušuje evropská antimonopolní pravidla a zneužívá dominantního postavení na trhu. Firma nedávno obvinění Bruselu odmítla.

Starosti by Googlu mohla přidělat americká advokátní kancelář Hausfeld, jejíž specialitou jsou hromadné žaloby. Firma dnes totiž spustila platformu, která by měla pomoci uplatňovat nároky vůči Googlu. Zaměřena je na ty, kterých se dotklo údajně netržní chování firmy v Evropě.