Google ve čtvrtletí zvýšil zisk, cena za reklamu ale dál klesala

Centrála Googlu

Centrála Googlu Zdroj: CC BY 2.0: rjshade via Flickr

Americké internetové společnosti Google stoupl čistý zisk ve čtvrtém čtvrtletí o 17 procent na 3,4 miliardy dolarů (69,2 miliardy korun). Společnost se ale nadále potýkala s poklesem cen internetové reklamy a prohlubujícími se ztrátami výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility, kterého se internetový gigant rozhodl prodat čínské společnosti Lenovo Group.

Konsolidovaný zisk činil 9,90 dolaru na akcii. Bez započtení některých položek Google vydělal 12,01 dolaru na akcii, o 19 centů méně, než očekávali analytici oslovení agenturou Reuters.

Výsledky naznačují, že společnost se nadále potýká s tím, jak se vypořádat s rozdílem mezi sazbami za reklamu, která se objevuje v chytrých telefonech a v dalších mobilních zařízeních, a za reklamu zobrazovanou v osobních počítačích.

Vývoj akcií Googlu za poslední rokVývoj akcií Googlu za poslední rokVývoj akcií Googlu za poslední rok | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Inzerentům se příliš nechce platit zhruba stejné peníze za to, aby se k potenciálním zákazníkům dostali prostřednictvím menších displejů. Kvůli menší obrazovce mobilních přístrojů je zde tak reklama typicky levnější než u tradičních osobních počítačů a laptopů. Google ale upravoval svůj systém digitálního marketingu tak, že reklamní kampaně v mobilech a počítačích jsou navzájem propojené. Doufá přitom, že inzerenti časem uznají výhody dostat se k potenciálním klientům prostřednictvím mobilních zařízení, a postupně začnou za mobilní reklamu platit víc, poznamenala agentura AP.

Centrála GoogluCentrála Googlu | CC BY-NC-SA 2.0: iChris via FlickrCentrála Googlu v Mountain View v Kalifornii.

Celkový počet placených kliknutí uživatelů Google na online reklamu během typicky rušného čtvrtletí stoupl meziročně o 31 procent. Průměrná cena za reklamu, tedy cena za kliknutí, kterou inzerenti platí Googlu, se však snížila o 11 procent, a meziročně tak klesala deváté čtvrtletí v řadě.

Tržby společnosti stouply o 17 procent na 16,86 miliardy dolarů. Motorola, kterou se Google rozhodl za 2,91 miliardy dolarů prodat čínskému Lenovu, ve čtvrtletí hospodařila s provozní ztrátou 384 milionů dolarů, což je více než dvojnásobek oproti ztrátě ve stejném období před rokem.

Za celý uplynulý rok stoupl čistý zisk Googlu o pětinu na 12,9 miliardy dolarů.