Pražské restaurace obhájily michelinskou hvězdičku, Poláci mají první

Roman Paulus, šéfkuchař "michelinské" restaurace Alcron v pražském hotelu Radisson

Roman Paulus, šéfkuchař "michelinské" restaurace Alcron v pražském hotelu Radisson Zdroj: CTK

Pražské restaurace Alcron v hotelu Radisson a Degustation Bohême Bourgeoise obhájily loňský úspěch a získaly jednu hvězdičku v letošním vydání gastronomického průvodce Michelin. Historicky první hvězdičku získala také polská restaurace. Výsledky jsou na internetových stránkách společnost Michelin.

Již loni poprvé v historii získali toto prestižní ocenění dva čeští šéfkuchaři: Roman Paulus z restaurace Alcron a Oldřich Sahajdák z Degustation Bohême Bourgeoise.

Gastronomický publicista Vladimír Poštulka ve svém vystoupení v České televizi tipoval na michelinskou hvězdičku také Jana Punčocháře, šéfkuchaře pražské restaurace La Terroir, ten však ocenění nezískal. Punčochář podle Poštulky splňuje všechny základní parametry pro získání prestižního ocenění, vyzdvihl hlavně práci s absolutně čerstvými a ve velké míře domácími surovinami a také gastronomickou kreativitu šéfa kuchyně v La Terroir ve Vejvodově ulici.

Z nabídky Degustation Bohême Bourgeoise, ilustrační fotoZ nabídky Degustation Bohême Bourgeoise, ilustrační foto | gastroportal.orgZ nabídky Degustation Bohême Bourgeoise

Poštulka, který píše i pro německý magazín Der Feinschmecker, míní, že při srovnání se zahraničím by si hvězdičku v michelinském průvodci zasloužilo více českých restaurací. Současně také zmínil, že tuzemské restaurace by měly více zlepšit čistotu kuchyní, dodal však, že čistota kuchyní zpravidla neosouvisí s kvalitou nabízených pokrmů.

První hvězdičku mají Poláci

Vůbec první polská restaurace získala hvězdičku v prestižním gastronomickém průvodci Michelin Main Cities of Europe. Ve vydání pro letošní rok, které bylo dnes zveřejněno, s ní figuruje varšavský Atelier Amaro. Letošní novinkou je také dostupnost průvodce na většině mobilních telefonů.

La Degustation Boheme Bourgeoise

La Degustation Boheme BourgeoiseLa Degustation Boheme Bourgeoise | ladegustation.cz

- vznikla v roce 2006 jako první degustační restaurace v Česku
- spolumajitelem a šéfkuchařem je Oldřich Sahajdák
- restaurace se specializuje na klasickou českou kuchyni z konce 19. století (menu je sestaveno z receptur Marie B. Svobodové z roku 1894), nabízí i mezinárodní degustační menu
- hvězdičku v gastronomickém průvodci Michelin získala poprvé loni
- v letech 2009 a 2010 restaurace vyhrála českou anketu Maurerův Grand Restaurant
- v roce 2010 získala Cenu Jaroslava Vašaty určenou pro úspěšný český gastronomický koncept
- restaurace je součástí gastronomického konceptu Ambiente
- Sahajdák (nar. 1975) má profesní zkušenosti z Německa, Itálie, Portugalska, Nového Zélandu i prestižních kuchařských kurzů Amerického kulinářského institutu (C.I.A.), pracoval v několika restauracích Ambiente.

Restaurace Alcron v hotelu Radisson Blu Alcron

Restaurace AlcronRestaurace Alcron | Alcron.cz

- hotel Alcron byl otevřen v roce 1932; jeho investorem, stavitelem a architektem byl Alois Krofta
- v roce 1948 byl hotel znárodněn a po roce 1990 zrestituován; budovu získala rakouská společnost CROWN WSF Co., která začala s rekonstrukcí, později uzavřela dohodu o řízení hotelu se společností Radisson SAS; v roce 1998 byla rekonstrukce dokončena
- hvězdičku v gastronomickém průvodci Michelin získala poprvé loni
- restaurace Alcron se pravidelně umísťuje v TOP 10 žebříčku nejlepších restaurací v průvodci Maurerův výběr Grand Restaurant (v roce 2009 se umístila na 1. místě), je také několikanásobným držitelem ocenění Americké akademie pro pohostinství v New Yorku Five Star Diamond Award
- šéfkuchařem hotelu je Roman Paulus (ročník 1975), držitel titulu Kuchař roku 2009/2010
- Paulus, který do Alcronu přišel v roce 2008 z pražského hotelu Hilton, kariéru zahájil začátkem 90. let v Rakousku, působil ve známém hotelu Savoy v Londýně a na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II