Vína z Bordeaux na soutěži v Pekingu porazila čínská produkce

Víno

Víno

Vína z čínské oblasti, kde se vinná réva začala pěstovat před deseti lety, porazila na soutěži v Pekingu produkci z legendární vinařské oblasti Bordeaux, kde má pěstování vína několikasetletou tradici. Informoval o tom server news.com.au. Podle agentury AFP výsledek svědčí o zvyšující se kvalitě čínských vín.

Vína z řídce osídlené oblasti Ning-sia a z oblasti Bordeaux v pekingské vinárně hodnotila jen podle chuti porota složená z pěti francouzských a pěti čínských znalců. Soutěže nazvané Bordeaux proti Ning-sia se zúčastnilo pět červených vín z každé oblasti, vše ročníky 2008 nebo 2009.

Jejich cena se na čínském trhu pohybovala mezi 200 a 400 jüany (mezi 600 a 1200 korunami). Bordeaux přitom bylo v nevýhodě, protože na vína z dovozu v Číně platí 48procentní daň. Podle agentury Reuters tak soutěžila vína francouzských komerčních a velkoobchodních značek a nikoli produkce z menších château.

Nejvíce bodů u jury získal cabernet sauvignon z vinařství Grace Vineyard v Ning-sia. Čínská vína obsadila i další tři místa, teprve na pátém skončil Lafite Saga 2009 z francouzského regionu Médoc. Podle serveru výsledek připomněl šokující porážku francouzských vín z roku 1976. Tehdy u expertů bodovala americká vína.

Obliba vína v Číně v posledních letech prudce stoupla a země nyní platí za největšího odběratele vín z Bordeaux. Podle analytiků Čína do dvaceti let zřejmě vystřídá USA v roli světové jedničky v konzumaci vín.

Podle porotkyně Fiona Sunové, která je redaktorkou čínského vydání francouzského časopisu o víně Revue du vin de France, výsledek středeční soutěže znamená, že „lidé by měli změnit názor na čínská vína“.