Gudzowaty fotí jinak. A o publicitu nestojí

Prahu poctí výstavou netradičních sportovních fotografií Tomasz Gudzowaty.

Po červnové premiéře v nové pražské galerii Czech Photo Gallery, kterou byla výstava Joe Klamara s názvem Fotograf roku, nyní představuje své výjimečné sportovní fotografi e Polák Tomasz Gudzowaty.
Autor je jedním z nejpozoruhodnějších současných světových fotografů, ověnčený řadou prestižních cen. „Jeho snímky mají vypovídací hodnotu a současně vysokou estetickou úroveň, což je cenná kombinace, jíž je schopen dosáhnout jen opravdu velký fotograf,“ představuje fotografa kurátorka galerie Czech Photo Gallery Daniela Mrázková.
Tomasz Gudzowaty je držitelem mnoha cen World Press Photo a byl členem poroty letošního 17. ročníku Czech Press Photo. Zajímavé je, že nestojí o publicitu a na veřejnosti se vyskytuje výjimečně. O svých výstavách ani osobně nevyjednává. Libuje si v plné anonymitě, aby se plně koncentroval na fotografické projekty. „Jednání o této výstavě bylo dost složité. Vše jsme vyřizovali přes jeho pracovní štáb. Potěšilo nás nakonec, že měl osobní zájem na tom, aby se výstava v Praze uskutečnila,“ říká Daniela Mrázková. Praha byla vůbec prvním zahraničním městem, kam Gudzowaty jako dítě s rodiči zavítal z rodného, tehdy totalitního Polska. A podle jeho slov byl naprosto unešený. Praha je pro Gudzowatého také spjata s tradicí české fotografi e tvořené velkými jmény, jako je František Drtikol, Josef Sudek a řada dalších, patřících do pokladnice více než stosedmdesátileté historie tohoto média. Gudzowaty se sice v poslední době zaměřuje na černobílé fotografi e se sportovní tematikou, ale jeho obrázky působí netradičně. Pečlivě totiž uvažuje, jaké obrazové možnosti skýtá téma, do něhož se pouští. A o svých dílech přemýšlí i poté, co fotografi e vytvoří. Vybírá ty nejlepší snímky a řadí je do správného pořadí, takže to, co chce sdělit, je srozumitelné, obsahově bohaté a emocionálně působivé. Jeho fotografi e už vyšly v řadě světových publikací. Czech Photo Gallery bude s tímto fotografem podle slov Daniely Mrázkové spolupracovat i do budoucna.

SPORT JINAK

Výstavu pořádá Czech Photo Gallery sídlící na adrese Újezd 19 v Praze 1.
Vstupné je zdarma.
www.czechphotogallery.cz