Gymnázium má střežit bohyně

Válečné vedení gymnázia obětovalo Říši sochu Athény. Škola ji chce zpět a pořádá sbírku.

Stávala nad vchodem, vítala příchozí a zaručovala dostatek moudrosti pro celé chomutovské gymnázium. Tři a půl metru vysoká socha Pallas Athény.
Bohyně z bronzu ale skončila za druhé světové války v tavicí peci. Jako surovina pro výrobu zbraní.
Současní žáci a učitelé chtějí Pallas Athénu na gymnázium zpátky, do průčelí budovy. Proto na výrobu nové sochy organizují sbírku. „Měla by se znovu stát symbolem moudrosti a pospolitosti všech studentů, profesorů i absolventů chomutovského gymnázia i významnou dominantou města,“ říká hlavní iniciátor akce Jaroslav Zahrádka. Obnovu Pallas Athény si dal jako jednu z priorit, když předloni usedl na gymnáziu do ředitelského křesla. Na začátku války vedení chomutovského gymnázia dobrovolně a s nadšením poskytlo říšské armádě „svou“ Pallas Athénu. „Tak o tom informovaly tehdejší noviny. Jenže nesmíme zapomínat na to, že takhle se psaly propagandistické články,“ upozorňuje historik oblastního muzea Jiří Šlajsna.
Ředitel státního okresního archivu Petr Rak ve své knize dat z historie Chomutova zmiňuje 6. květen 1940, kdy vedení města projednávalo otázku sběru kovového odpadu pro výrobu zbraní.

Potřebují půl milionu

Mezi předměty, o kterých radní rozhodli, že je odevzdají do slévárny, byla i busta císaře Josefa II. ze zničeného pomníku v městském parku a také socha Pallas Athény, zdobící od roku 1932 vchod do gymnázia.
To vzniklo v letech 1929 až 1931 na Vinohradech podle projektu profesora německé technické vysoké školy v Praze Artura Payra a chomutovského stavebního ředitele Landische. „Kdybychom školu poměřovali objemem obestavěného prostoru i zastavěnou plochou, byla by to patrně největší stavba meziválečného Chomutova,“ poznamenává Rak. O tom, jak bude nová řecká bohyně vypadat, zatím studenti ani učitelé nepřemýšleli. Zatím totiž nemají dost peněz. Teprve až seženou celou částku, rozhodnou, jestli nechají vyrobit kopii původní Athény nebo sochu podle jiného návrhu. Na Pallas Athénu mezi sebou studenti a profesoři vybrali od začátku roku sedm tisíc korun.
Socha z bronzu ale vyjde nejméně na půl milionu. Větší propagaci sbírky chystají na svém plese 18. března v městském divadle. Lidé můžou přispívat na konto 20300297/0100.