"Hazard nezničíme, určíme mu ale meze"

Liberecká radnice vytáhla do boje proti hazardu. Reagovala na změnu zákona, kterou vyprovokovala sousední Chrastava.

Zrušíme deset heren a ty, které přežijí, svážeme přísnými pravidly. To tvrdí liberečtí zastupitelé. Na svět poslali vyhlášku, která má zpřísnit pravidla pro hazard. Do škatulky s výherními hracími automaty chtějí šoupnout i loterijní videoterminály a elektronické rulety. Jen tak jim totiž město může stanovit podmínky, které dosud určovalo ministerstvo financí.
Právě s ním se soudilo město Chrastava, které s vyhláškou proti elektronickým automatům přišlo jako první. „Hazard nezakážeme, ale můžeme mu přesně vykolíkovat hřiště. A zvládne to i Liberec,“ tvrdí chrastavský starosta Michael Canov.

Proč podle vás ministerstvo tak trvalo na tom, že videoterminály patří pod jejich pravomoc?

Lépe se lobbuje u pár lidí na ministerstvu, než u tisíce starostů a desítek tisíc zastupitelů. Ale důkazy na to nemám. Oháněli se tím, že videoterminály jsou něco jiného než běžné automaty, protože jsou centrálně řízené. Přitom jsou daleko nebezpečnější. Během chvíle tam můžete prohrát celé životní úspory. Výše sázek je tady totiž na rozdíl od výherních hracích automatů neomezená.

To je spíš o důvod víc, aby si je řídily samy obce.

Terminály se začaly objevovat až poté, co vznikl zákon zabývající se výherními automaty. Ministerstvo tvrdilo, že je bude samo přiměřeně regulovat, jak mu to nařizuje zákon. Slovo přiměřeně si ale vykládalo po svém. Začalo je povolovat nejdříve na dobu neurčitou, pak na patnáct a nakonec na deset let. Ale i to je desetkrát víc, než na jak dlouho ze zákona povolujeme výherní automaty my. Licence udělujeme na rok.

Tak jste se naštvali a vymysleli vyhlášku, která se dostala až k Ústavnímu soudu?

Byl to jediný způsob, jak se dovolat práva. Cítili jsme se podvedení.

Kým?

Úředníky na ministerstvu financí. Ti totiž předloni v květnu rozhodli, že za dva měsíce začnou povolovat videoterminály jen tam, kde obec povolí vyhláškou automaty. Aniž by nám cokoli řekli, oznámili to provozovatelům a ti se včas předzásobili licencemi. Vydali jich desítky tisíc po celé republice.

Chrastavu taky předzásobili?

Schválili jsme vyhlášku omezující automaty na čtyři místa ve městě a druhý den se vyrojilo jedenadvacet videoterminálů na dalších osmi místech v centru a pár metrů od škol. Nechápal jsem to, protože jsem vyhlášku držel do poslední chvíle v tajnosti. Pak jsem zjistil, že majitelé heren byli lépe informovaní než já, a to přímo z ministerstva.

Tak jste videoterminály zakázali?

Jen jsme jim vymezili stejná pravidla jako hracím automatům. Věděli jsme, že vyhlášku ministerstvo vnitra buď potvrdí, nebo ji napadne a bude to řešit Ústavní soud. Stalo se to druhé a soud nám dal zapravdu.

Takže vítězství.

Podle Ústavního soudu úplné, podle ministerstva financí napůl. To uznává jen ty případy, kde videoterminály ještě nejsou. Tam, kde jsou, mají videoterminály povolení na deset let.

A co s tím?

Čekali jsme, že ministerstvo zahájí s provozovateli, jejichž terminály byly v zakázané zóně, správní řízení, jak mu to nařídil Ústavní soud. Pokud vím, nezahájilo ho nikde v republice. Bombardovali jsme ministerstvo stížnostmi, až do města přijeli jeho úředníci a majitele heren přemluvili. Dnes máme v zakázané zóně poslední dva videoterminály, ale i ty do konce října zmizí.

Neumím si představit, že by takhle úředníci jezdili do každého města.

Já také ne. Ale především ministerstvo nechce již vydaná povolení rušit. Nám vyhověli jen proto, aby měli od Canova pokoj. Nový loterijní zákon, který minulý měsíc schválil parlament, zkracuje dobu platnosti již udělených licencí z deseti let na tři roky. Platí ale až od ledna.

Co byste poradil těm, kdo vyhlášku o terminálech teprve připravují?

Jít do toho. A nepardonovat ani ty tři roky. Mají v ruce nález Ústavního soudu, který se týká Františkových Lázní. Ty vydaly podobnou vyhlášku jako my. A soud zhruba před měsícem rozhodl, že pokud ministerstvo financí půjde proti vyhláškám obcí, porušuje jejich ústavní právo na územní samosprávu. Zní to složitě, ale v podstatě nadřadil zájmy obcí nad zájem ministerstva. Takže Liberec, pokud to myslí s bojem proti hazardu vážně, se nemá čeho bát.