Hlavní město filmu? Na týden Brno

Do Brna míří snímky, jejichž tvůrci chtějí získat zlatou sošku Oscara. Přijede i Železná lady.

Milovník filmu by si měl vzít týdenní dovolenou. Tedy pokud si chce připadat jako porotce americké Akademie filmového umění a věd.

Nemusí za oceán, stačí mu navštívit od středy 29. února mezinárodní festival Cinema Mundi, jenž už potřetí hostí brněnské biografy Cinema City Velký Špalíček a Lucerna. Vybírat pak může z nabídky více než osmdesáti filmů z nejrůznějších koutů světa.

„Slavnostní zahájení festivalu se uskuteční ve společnosti patrona filmové přehlídky Bolka Polívky ve středu 29. února na brněnském náměstí Svobody a ve Velkém Špalíčku,“ zve na start filmového maratonu jedna z organizátorek Monika Futáková.

Tahák? Železná lady

Přehlídku filmů zahájí exkluzivní předpremiéra britského životopisného dramatu Železná lady. Ve snímku ztvárnila titulní roli političky Margaret Thatcherové herečka Meryl Streepová. Film vypráví o působení Thatcherové v pozici předsedkyně britské vlády, její neústupnosti a rozhodnosti, ale i o tom, jakou cenu zaplatila za politický vliv a moc.

Streepová je v titulní roli podle mezinárodní kritiky strhující, včetně napodobení Margaretina typicky charismatického hlasu. Díky maskérům je od Thatcherové téměř k nerozeznání, což ocenila Americká akademie umění a věd nominací na Oscara za nejlepší make-up. Není také bez zajímavosti, že Streepová získala za roli britské premiérky Zlatý globus. A protože je cena jakousi předzvěstí nejprestižnějšího filmového ocenění, je nanejvýš pravděpodobné, že za úlohu Thatcherové získá Streepová i Oscara, v pořadí již třetího.

Druhou zahajovací projekcí, která bude volně přístupná a divák tedy nemusí platit vstupné, se stane dnes již legendární film Jana Hřebejka Musíme si pomáhat. Promítání by se měl osobně zúčastnit režisér i s filmovou delegací, který se s diváky podělí o své vlastní zkušenosti z boje o Oscara.

Snímek se totiž před jedenácti lety dostal mezi nejužší pětici nominovaných v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Sošku ovšem nakonec nezískal.

To nejlepší ze světa

Hlavní filmová sekce, která se bude konat od čtvrtka 1. března do neděle 4. března ve Velkém Špalíčku, nabídne již tradičně sestavu těch nejlepších filmů uplynulého roku, které soutěží o nominace na prestižní filmovou cenu Oscar v kategorii Nejlepší cizojazyčný film.

„Velká část těchto filmů bude mít v Česku premiéru a některé může divák vidět pouze na festivalu,“ říká dramaturg Cinema Mundi Lukáš Skupa. Rozhodujícím kritériem při výběru filmů je podle něj v prvé řadě jejich kvalita, zajímavost a jedinečnost, roli hraje ale také dostupnost filmových kopií. „V letošním ročníku jsme se rozhodli upustit od dosavadního programového modelu členění podle světových kontinentů. Každý festivalový den tak bude pestrou směsí filmů z rozličných koutů světa,“ upřesňuje Skupa.

Mezi filmy, které běžně nejsou v českých kinech k vidění, se představí například íránský film Rozchod Nadera a Simin, který získal Zlatý glóbus za nejlepší cizojazyčný film a je zároveň i letošním velkým oscarovým favoritem. Filmovou lahůdkou bude jistě také peruánský snímek Říjen oceněný na festivalu v Cannes či nejnovější dílo proslulého japonského režiséra Kaneta Šindó Pohlednice.

Z Kuby i Vietnamu

Kromě festivalových hitů a děl předních a již známých filmových autorů bude prostor věnovaný i titulům ze států, jejichž kinematografie čeští diváci příliš neznají, ale rozhodně stojí za zhlédnutí.

„Ujít by si neměli nechat například kubánsky film Habanastation nebo vietnamský snímek The Prince and the Pagoda Boy,“ láká do kina Skupa náročného diváka.

Hlavní doprovodnou sekci festivalu letos dramaturgové zaměřili na pobaltské státy. „Chceme se zaměřovat primárně na kinematografie se zajímavým vývojem, o které není v Česku detailnější zájem. Ačkoliv se snímky ze severní Evropy těší trvalé oblibě, filmová tvorba z Litvy, Lotyšska a Estonska je v Česku stále prakticky neznámá,“ vysvětluje Skupa důvody, proč se v brněnských kinech objeví i tvorba pobaltských filmařů. Divácky nejzajímavější by se podle něj mohla stát exkluzivní česká premiéra tragikomedie Návrat seržanta Lapina.

FILMOVÉ LAHŮDKY

• Třetí ročník mezinárodního filmového festivalu Cinema Mundi začíná v Brně 29. února, potrvá do středy 7. března.

• Mezi filmové lahůdky patří například exkluzivní předpremiéra filmu Železná lady s Meryl Streepovou v hlavní roli nebo nový film režiséra Miroslava Šmídmajera Probudím se včera.

• V sekci Český lev mohou diváci vidět snímky Lidice, Odcházení, Poupata nebo Rodina je základ státu.

• Chybět nebudou ani filmy, jež bojují o prestižního Oscara. Festival nabídne snímky Černobílý svět, Umělec, Hugo a jeho tajemný objev nebo Půlnoc v Paříži.

• U příležitosti osmdesátých narozenin Miloše Formana mohou diváci zhlédnout jeho celovečerní film Amadeus, který získal osm zlatých sošek Oscara.

• Základní vstupenka na film stojí 99 korun, studenti a důchodci zaplatí 79 korun.

• Filmoví fanoušci si mohou také koupit zvýhodněný Festival pass za 396 korun, se slevou pro studenty a důchodce za 316 korun.

• Podrobné informace, aktuality a přesný program naleznou diváci festivalu na webu www.cinemamundi.cz.