Hlavnice. Milionová obec

Hlavničtí se radují. Stali se vesnicí roku Moravskoslezského kraje. Liana Melecká

Malebná vesnická náves s kostelíkem a historickou hasičskou zbrojnicí. Turisty do Hlavnice na Opavsku přiláká i zachovalý větrný mlýn, milovníky záhad pak socha patronky Slezska s kamenem plodnosti. To nejvzácnější však jsou lidé, kteří tam žijí. Díky tomu, jak drží při sobě, se stali vesnicí roku.
„Zpráva se roznesla po vesnici rychlostí blesku a všichni si toho ceníme. Máme tu spoustu nadšenců, hasičů, myslivců, sportovců i důchodců. Někdo něco vymyslí a pak to dohromady všichni zorganizujeme,“ hodnotila místní učitelka a zastupitelka Hana Slaninová. Obec Hlavnice s 640 obyvateli se má čím pochlubit. Jsou jednou z pěti obcí na Opavsku, kde mají kanalizaci, vodovod, plynovod i čistírnu odpadních vod. Opravenou mají školku i školu.
Centrem vesnice však je kulturní dům. Vejde se do něho 350 diváků a při každé akci ho místní zaplní do posledního místečka. Aktivních je šest spolků. V Hlavnici mají ochotnický soubor a do vesnice se každoročně sjíždí nejen znalci literatury, ale také umělci. „Když jsem před třiceti lety koupil v Hlavnici statek, začal jsem se zajímat o historii obce a zjistil jsem, že místní spisovatel A. C. Nor, vlastním jménem Josef Kavan, bydlel v sousedním domě,“ popisoval devětašedesátiletý Jiří Pecháček, který je zakladatelem celostátní literární soutěže prózy Hlavnice A. C. Nora.

Divadlo hraje celá ves

Na jeho statku roky tvořili malíři a výtvarníci z celého Česka, takže vesnici zdobí řada jejich děl. Nejnovější je socha svaté Hedviky před místní farou, kde se posledních šest let sympozia konají. „Výtvarník Ivan Hauptfleisch se rozhodl, že na zahradě postaví sochu svaté Hedviky. Protože měla třináct dětí, tak přišel na nápad s kamenem plodnosti. Bílý oblázek jsme dovezli z Františkových Lázní a funguje to. Vnučka si sáhla a já se stal pradědečkem,“ pokračoval Pecháček, který v obci plní nejen funkci historika, ale také fotografa. Vývěska na návsi dosvědčuje, že kulturou vesnice opravdu žije. Jen minulý víkend tam měli dětský den i mysliveckou slavnost. Talenty od šesti až osmdesáti let vítají v místním divadelním kroužku, který vede Jana Kotalová. „Právě nacvičujeme hru Vašek cestovatel a hraju tam lidojeda,“ prozradil osmiletý Tomáš Hora. Pětatřicetiletý starosta Aleš Salibor už připravuje, čím překvapí komisi, aby co nejlépe reprezentoval kraj v celostátní soutěži. Jasno má i v tom, na co použije milionovou výhru. „Určitě na opravu silnic a obecních budov,“ řekl Salibor.