Hledá, s kým trénovat

Na start Mikulášského aquatlonu se v Hradci postavilo deset závodníků. Nejen triatlonisté uzavřeli posledním závodem roku sezonu.

„Pěkně Míšo. Už to máš za sebou,“ povzbuzovala Tereza Tetivová v cíli sobotního aquatlonu svoji oddílovou kolegyni Michaelu Šrámkovou. Nadějná jindřichohradecká orientační běžkyně skončila v patnáctém ročníku Mikulášského aquatlonu předposlední. Ambice na vítězství si nedělala. Přesto v sobě našla odvahu závod si vyzkoušet.

„V triatlonu asi pokračovat nebudu. Jenom jsem hledala nějakou skupinu, protože v místním klubu orientačních běžců nemám s kým trénovat,“ vysvětlila Michaela Šrámková, proč se vrhla na tento sport.

Není prý moc dobrá cyklistka, i v plavání je pomalejší. „Ještě bych na sobě musela dost zapracovat,“ dodala.

Na start závodu se postavilo deset startujících. Sedm mužů a tři ženy. I přes skromnou účast se sešla slušná konkurence. Mimo domácích borců TC Vaněk se představili i triatlonisté českobudějovického Trisku a Tálínu. Nejvzdálenějším účastníkem se stal Tomáš Pospíchal ze Slavie Praha.

Závodníky čekalo pět set metrů v bazénu a čtyři kilometry běhu kolem Vajgaru. Zatímco nejlepší plavec Pavol Šurda zvládl půlkilometrovou trať zaplavat šest vteřin pod šest minut, Michaela Šrámková strávila ve vodě téměř jedenáct a půl minuty. Přesto byla spokojená.

„Trénuju takhle už měsíc a pozoruju, že jsem po každém plavání lepší. Hlavně díky trenéru Vaňkovi,“ pochvalovala si.

Byla ráda, že závod vůbec zvládla. „Nikdy jsem takovou vzdálenost nezkoušela ani uplavat,“ oddechla si, když vylezla z vody.

Před sebou měla oblíbenou disciplínu – běh. „Přes zimu jsem se zaměřila spíš na objem. Proto jsem pomalejší a schází mi rychlost,“ komentovala své možnosti.

Zatímco v bazénu panovalo příjemným sedmadvacet stupňů, venku tuhly při sedmistupňovém mrazu svaly. Běžci startovali v časových odstupech, které získali v plavecké části. Po jedenácti a půl minutách dorazil do cíle nejrychlejší.

„Tak jsme nejeli z Prahy zbytečně,“ prohlásila šťastně matka vítězného Tomáše Pospíchala. Ten vybíhal se ztrátou šestnácti vteřin sice jako třetí, ale přesto porazil loňskou jedničku domácího Martina Nováka. Třetí místo získal téměř s minutovým mankem další hradecký reprezentant Pavol Šurda.

Nejlepší ženou se stala celkově pátá, členka reprezentační družstva českých juniorek Kamila Hořejší, která patří mezi jihočeskou špičku. Osmnáctiletá studentka táborského soukromého gymnázia bude hájit v příští sezoně barvy TC Vaněk. Michaela Šrámková doběhla devátá. Na trati předstihla oddílového kolegu Vladimíra Borčina.

„Přišlo mi, že jsem už po plavání byla unavená. Den před tím jsem měla Mikulášskou oslavu. Mám zkušenosti, že se mi pak další den dobře běhá, ale zřejmě to platí jen při orientačním běhu,“ směje se Michaela Šrámková. Sedmnáctiletá studentka gymnázia Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci je všestrannou sportovkyní. Mimo aquatlonu hrála i basketbal. „Sport mě hodně baví. Nechci jenom běhat, ráda si vyzkouším i něco jiného,“ vysvětluje. Orientačnímu běhu se věnuje pět let. K jejím největším úspěchům zatím patří dvakrát páté místo na mistrovství republiky.

Troufá si i na maraton

Členka Slovanu by se chtěla stále zlepšovat. Příští rok se v Jindřichově Hradci koná dorostenecké mistrovství Evropy v orientačním běhu. „Pokud budu patřit mezi nejlepší čtyři v republice, mám možnost se nominovat. Ale musím splnit limit deset vteřin pod dvanáct minut v běhu na tři kilometry. A musela bych se zlepšit také v mapě,“ prozradila nominační kritéria momentálně čtrnáctá dorostenka v českém žebříčku.

Šanci má. Letos byla v této kategorii prvním rokem a příští sezonu jí navíc ubude konkurence. Pokud by to nevyšlo, ráda by se probojovala na světový šampionát juniorek. Zaběhnout si chce i maraton. K jejím koníčkům patří mimo jiné latinskoamerické a klasické tance, jazyky - španělština, angličtina a latina. Ve volném čase zkouší psát do časopisu pro orientační běžce. Proto by ráda v budoucnu vyzkoušela práci redaktorky.

„Zvažuji i archeologii nebo antropologii,“ naznačila Michaela Šrámková svoje další plány.