Hlídají zákon. Sami ho porušují.

Policisté v Liberci obcházejí zákon. V zóně placeného stání ignorují hodiny.

Důkaz o tom, že pro někoho zákon platí a pro někoho ne, získali redaktoři Sedmičky. Těmi, kdo pravidla přestupují, jsou sami policisté. Před jídelnou u libereckého finančního úřadu na třídě 1. máje v zóně placeného parkování jsou v době oběda všechna místa obsazena. Stojí tady i auta České policie. Na rozdíl od jiných strávníků, ale nemají za okny parkovací lístky.
„Jezdím sem do kantýny na obědy denně a ani by mne nenapadlo neplatit,“ říká Liberečan Jan Soukup. „Oni ale vyskočí a hned jdou na oběd, nikdy za stání na vyhrazených místech neplatí,“ dodává na adresu policistů.

Platí stejná pravidla

Přitom pro Českou policii, pokud nevyšetřuje nebo nezasahuje u nějakého případu, platí stejná pravidla jako pro ostatní řidiče.
O pravdivosti tvrzení řidičů se přesvědčili i redaktoři Sedmičky, kteří se ve středu 20. května vydali hodinu před polednem na průzkum do libereckých ulic. Během třiceti minut před finančním úřadem zastavila čtyři policejní auta. Z nich vystoupili vždy dva až tři policisté a zmizeli v jídelně. „Já jsem tu pouze jako řidič, kolegové mě poslali pro auto, tak jsem ho vyzvedl a jeli jsme na oběd,“ uvedl jeden z nich ve chvíli, kdy nastupoval do služební Octavie. „Parkovné neplatíme, nevím proč. Možná, že máme nějakou smlouvu.“ Pracovnice společnosti Activ, která má v Liberci parkování na starosti, ale o žádné smlouvě s policií neví. „Pokud vím, nemáme s nikým uzavřenou zvláštní dohodu v tomto smyslu,“ poznamenala.

Mluvčí: Polepšíme se

Neví o ní ani mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková. „Není to v pořádku,“ přiznává Suchánková. „Proto budeme jednat s radnicí a situaci řešit,“slibuje.

Když parkovné, tak pro všechny

Městská policie v Liberci je při kontrole parkovacích lístků za čelními skly automobilů velmi aktivní.
Podle ředitele libereckých strážníků Ladislava Krajčíka pokutovat policisty prakticky není možné. „O situaci před finančním úřadem nevím, ale strážník městské policie nepozná, jestli státní policista nevyšetřuje nějaký zločin,” říká Krajčík. „I kdybychom zjistili, že si policisté jen odběhli na oběd a nic nevyšetřují, pokutu jim stejně uložit nemůžeme,“ upřesňuje Krajčík.
Podle něj strážníci pouze přestupek nahlásí nadřízenému policisty.