Hlídání pro psa? Zkuste hotel

Jedete na dovolenou a nevíte, co se psem? Vyhledejte zvířecí hotel. Jedna noc stojí okolo dvou set korun.

Zuzana Jírovcová z Písku jezdí každý rok k moři. Její čtyřletou teriérku Ajku mezitím hlídá maminka. „Co bych dělala, kdyby mamka nemohla? Asi bych nikam nejela. Nevím, jak by Ajka snášela pobyt v cizím prostředí, třeba v psím hotelu a o žádném v okolí ani nevím,“ přemýšlí mladá žena.

Ubytování pro psy využívají lidé celý rok

To desetiletý kříženec Bak je ve strakonickém psím útulku, kde je i psí hotel, jako doma.

Své čtyřnohé miláčky sem přivážejí lidé během celého roku. Kdykoliv potřebují psa pohlídat. Na týden nebo jen na víkend. Psím hotelem už za necelý rok jeho existence prošlo pětatřicet psů.

„Jsme tu připraveni na všechno. Na venkovní psy zvyklé na kotec s výběhem, na malé psy se spaním v pelíšku, obstaráváme i pravidelné venčení, volný pohyb zvířete nebo procházky na vodítku,“ popisuje pracovnice útulku Alexandra Auterská.

V hotelu vycházejí majitelům psů vstříc i s krmením. Když si přivezou vlastní krmivo, dostává pes vlastní. Kdo se spokojí s nabídkou útulku, může spoléhat na to. Za prvních sedm dnů platí majitel psa 250 korun na den, osmý až dvanáctý den platí dvě stě a od třináctého dne 150 korun na den. Za psa, který je v hotelu během roku třikrát, se účtuje rovnou 150 korun na den. V ceně je započítána i veterinární péče.

Ekonomická krize se projevuje i v psím hotelu

Další možností je ubytování v psím hotelu poblíž Vimperku nebo ve Volenicích u Březnice. Zdejší hoteliér ale postrádá čtyřnohé zákazníky.

„Oproti loňsku je návštěvnost slabší. Je vidět, že je krize a lidé šetří. Máme tu teď ubytované tři psy, loni touto dobou jich tu bylo asi deset,“ běduje majitel hotelu Roman Šmatlák.

Velká plemena jsou umístěna v kotcích, mají venkovní výběh a chodí denně na procházku. Malá plemena mohou bydlet doma u majitele. Ubytování psa do čtyřiceti centimetrů v kohoutku stojí 130 korun na den, za psa nad čtyřicet centimetrů v kohoutku zaplatí majitelé 150 korun.

Co je pro psa lepší v době, kdy lidé potřebují odjet, by měl vědět hlavně majitel, který zná jeho povahu. „Ten by měl zvážit, jestli je pro psa větším traumatem cesta, nebo případný pobyt v psím hotelu,“ vysvětluje veterinář Jan Bicek.

Většina oslovených majitelů se shoduje, že jim chlupáče v případě potřeby ohlídají příbuzní nebo známí.