Hokejová rivalita na Loučkách

Fandové hokejových klubů z Česka a okolních států si dali už počtrnácté dostaveníčko. Sešli se na litvínovských Loučkách a vzpomínali na Ivana Hlinku.

Litvínov / Fanoušci v dresu hokejové Sparty, Zlína, Plzně nebo Karlových Varů u jednoho stolu. Rozesmátí popíjejí studené pivo a zaujatě diskutují o hokejovém dění v jednotlivých klubech. Baví se ale i o věcech všedního dne.

„Rivalita a místy až nenávist mezi hokejovými fandy začíná a končí před arénami. A tak to má být,“ libuje si jeden z organizátorů víkendového srazu v Litvínově Jan Ptáček.

Přijel i Kašpar

Už ve čtvrtek se začali do Litvínova sjíždět skalní příznivci ledního hokeje ze všech koutů republiky. V pátek odpoledne sraz oficiálně začal. V areálu Louček vyrostlo stanové městečko.

Jako malé překvapení akci symbolicky odstartoval zlatý medailista z letošního mistrovství světa v Německu, litvínovský odchovanec Lukáš Kašpar.

Zájem o soutěže

Program byl nabitý až do konce víkendu. O všechny soutěže byl velký zájem. „Na srazu fanoušků jsme už potřetí a vždycky je to fajn. Nejvíc se těšíme na turnaj ve fotbale mezi jednotlivými kluby,“ hlásí u stolního hokeje parta chlapců v dresu libereckých Bílých tygrů.

Další soutěže byly neméně zajímavé, turnaj v pétanque, přetahování lanem, pivní štafeta, střelba na přesnost nebo soutěž bubeníků. Různé sportovní souboje doprovázel kulturní program. K zábavě hrálo několik hudebních kapel.

Splněný sen

Fanoušky čekal i dojemný moment. To, když se splnil hokejový sen jednomu Polákovi, který se na Loučkách osobně setkal se zlatým olympijským medailistou z Nagana Jiřím Šlégrem. „Vzápětí z toho byly slzy štěstí. Jirka se mu podepsal na dres a prohodil s ním pár slov,“ vypráví Ptáček.

Další překvapení

Jiří Šlégr společně s Lukášem Kašparem přichystali v neděli dopoledne ještě jedno závěrečné překvapení. Zorganizovali převzetí repliky poháru pro mistra světa do rukou Lukáše Kašpara přímo na Loučkách.

Do Litvínova pohár putoval od reprezentačního brankáře Tomáše Vokouna, který ho do té doby opatroval v Třebíči. Každý, kdo měl zájem, se mohl s vítěznou trofejí i vyfotografovat.
V tombole se objevily i památeční puky s Kašparovým podpisem.

Stovky účastníků

Na sraz dorazilo přes tři sta fanoušků z celé České republiky, Slovenska, Německa a Polska. „Na prvním ročníku se sešlo jenom pár přátel. Nyní již na srazy jezdí stovky lidí. Ponechme stranou, jestli to je, nebo není dobře. To by bylo stejné jako kritizovat fanoušky svého klubu po zápase za to, jak fandili. My jsme měli jasnou vizi, uspořádat letošní ročník u nás, v Litvínově. Už kvůli symbolice s číslem čtrnáct, které nosil na dresu Ivan Hlinka,“ říká Ptáček.

Účastníci litvínovského srazu si pochvalovali přátelskou atmosféru. Organizátoři zase ocenili to, že s fanoušky neměli žádné problémy.

„Snad jen to příšerné vedro by nemuselo být. Poctivě ale dodržuju pitný režim,“ zasmál se příznivec mužstva z Českých Budějovic a zdvihl půllitr piva nad hlavu.

Bez fandů to nejde

Vedení pořadatelského města Litvínova si uvědomuje, že bez hokejových fanoušků nemůže žádný tým dlouho podávat dobré výsledky. Proto jim vychází vstříc.

„Fan Club HC Benzina Litvínov je jedním z hlavních důvodů, proč je náš klub tak dlouho v extralize. Cítí jejich podporu. Fandové jsou pro litvínovský hokej velmi důležití,“ prohlásil starosta Daniel Volák.

Příště na Moravu

Srazy hokejových fanoušků mají svá pravidla. Patnáctý ročník by se měl po ročníku „českém“ přesunout do moravských Vítkovic.