Hokejový kapitán Vopat: Začnu u sebe

Do nové sezony vstoupí litvínovští hokejisté s jiným kapitánem. Od Roberta Reichla přebírá kormidlo Roman Vopat.

Po téměř šestnácti letech se útočník Roman Vopat vrátil do mateřského klubu. V loňském předkole play-off s pražskou Slavií patřil k nejplatnějším hráčům Litvínova.
A před startem nového ročníku se stal novým vůdcem s kapitánským céčkem na prsou.

Po dlouhé době jste loni opět oblékl litvínovský dres. Splnilo litvínovské angažmá vaše očekávání?

Tak napůl. Vrátil jsem se do známého prostředí. Na českou extraligu jsem měl od bráchy dobré reference. Že patří mezi nejlepší hokejové ligy světa, což se mi potvrdilo. Herní projev týmu už tolik ne. Chtěli jsme do play-off. Podařilo se nám to jen zčásti, když jsme šli do předkola. To pro nás i přes dobře rozehranou sérii byla konečná.

Co bylo podle vás příčinou matných výkonů, zejména na domácím hřišti?

Nedisciplinovanost. Hodně jsme hráli v oslabení. A pak také špatná obranná hra celých pětek. Není to jen o obráncích, špatně jsme si rozebírali hráče už při zakládání útoků soupeře. A taky jsme byli nedůslední před svým brankovištěm, to musíme změnit.

Jak jste se připravoval na novou sezonu, měl jste individuální plán?

Domluvil jsem se s vedením na individuálním plánu. Odjel jsem do Kanady za manželkou a připravoval se tam. Za ty roky už vím, co moje tělo potřebuje. Na led jsem šel až tady v Litvínově. Příprava na ledě byla kvalitní, i když tomu výsledky zápasů neodpovídaly. Jak v útoku, tak v obraně byl chaos. Natrénováno máme, takže pokud budeme dodržovat taktické pokyny, bude to dobré. Zatím jsme ani jeden zápas neodehráli kompletní. Až budeme všichni, už se nebudeme mít na co vymluvit.

Přejděme k vaší nové roli v týmu, ke kapitánskému céčku. Od koho přišel první podnět?

Přišla mi do Kanady textová zpráva od Jirky Kučery, že mě vedení klubu i hráči navrhli na post kapitána. Odepsal jsem, že si to rozmyslím. Asi měsíc jsem přemýšlel, jestli to vzít, hlavně s ohledem na starší hráče v týmu, kteří tu mají něco odehráno. Šel jsem do toho, je to pro mě nová výzva. Asistenty mi budou dělat Vlasta Kroupa a Michal Trávníček.

Změní se tím nějak vaše role v týmu?

Nijak zásadně. Musím začít nejdříve u sebe, hlavně co se týče zbytečných vyloučení, pak to můžu požadovat po ostatních, aby zbytečně tým neoslabovali. V případě potřeby si své v kabině řeknu a zjednám pořádek. Aby tam byl respekt ke starším hráčům, protože na mladé se dneska musí jinak. My jsme dostali pár facek a bylo. Ale dneska to nejde, je jiná doba.

Jak si myslíte, že budete vycházet s rozhodčími, kteří vás asi mají zafixovaného jako bitkaře, když najednou budete mít právo si nechat některé situace vysvětlit?

Nikdy jsem v takové pozici nebyl, kapitána jsem jinde nedělal, takže těžko říct. Bude to pro mě nová zkušenost. Ale nebude to jednoduché, někteří rozhodčí jsou arogantní a vůbec nic nechtějí řešit. Alby Reichel taky dostal několik zbytečných osobních trestů za zeptání.

Víte, s kým budete v nové sezoně hrát v útoku?

Konkrétní jména zatím definitivně nepadla, ale budu hrát třetího centra s mladšími kluky. Zvykl jsem si na tu pozici a vyhovuje mi. Vím, že na první dvě lajny hokejově nemám. Ty útoky jsou prakticky hotové a čtvrtou pětku budou hrát nejmladší kluci, kteří si místo vybojovali svými výkony.

Koho favorizujete v blížícím se ročníku? A co říkáte na prognózy, které Litvínov pasují jako možného účastníka baráže?

Tradičně bude asi silná Sparta, Pardubice a Třinec mají dobrý tým. Také Brno se bude chtít dostat nahoru. Po Novém roce chytli formu, a hráli možná nejlíp v lize. Měli ale velkou ztrátu, jinak by byli určitě výš. Co se týče prognóz některých odborníků, to mě nechává v klidu. Houby tomu rozumí, vezmou si soupisku a podle toho dělají analýzy. Kdo počítal s tím, že Vary budou hrát play-out? Nikdo. Několikrát jsme v přípravě prohráli, teď nás hned všichni odepisují.

Dost fanoušků týmu nevěří. Co byste jim vzkázal?

Aby si počkali, jak na tom budeme po základní části. Když budeme v tabulce někde dole, ať nás pak kritizují. Teď je ještě na závěry brzy.