Horažďovice zažijí divadelní hody

Západočeští ochotníci poměří své umění na tradiční přehlídce.

Horažďovice se mají na co těšit. V nejbližších dnech tam bude pod vlak skákat Anna Karenina, doktor Moulineaux svádět dámy v krejčovské dílně a řádit bude i muž v šatech Charleyovy tety. Ode dneška se tam koná devětadvacátý ročník Západočeské oblastní přehlídky amatérského divadla. Tradiční soutěžní představení totiž letos doplní i ta nesoutěžní.

Prvním představením mimo soutěž bude komedie Georgese Feydeaua Dámský krejčí v podání Divadelního souboru Čelakovský ze Strakonic. Je to rozverný příběh lékaře, který s neobyčejnou invencí skrývá četné nevěry před důvěřivou manželkou a podezíravou tchyní. Aby svá milostná dobrodružství co nejvíce utajil, pronajme si pro schůzky bývalou krejčovskou dílnu. Jenže okolnosti ho nakonec přinutí předstírat, že je skutečně dámským krejčím. Jak to všechno dopadne, se publikum dozví v pondělí po osmé večerní.

V úterý přijede do Horažďovic Spolek divadelních ochotníků z Blatné, aby diváky pobavil další komedií, Charleyovou tetou. Třetí mimosoutěžní porci humoru dodá ve středu hartmanické ochotnické divadlo Tyl, a to Agenturu Drahoušek. Čtvrté nesoutěžní představení v podání karlovarského Divadelního studia D3 pak celou přehlídku uzavře.

Od čtvrtka už ovšem půjde do tuhého. Do hlediště kromě platících diváků usedne i porota. Tentokrát ve složení bývalý ředitel Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu František Zborník, dramaturgyně plzeňského divadla Marie Caltová a režisér Martin Vokoun.

Ruská klasika

Soutěžní část přehlídky odstartuje jako každoročně představení domácího souboru Tyjátr Horažďovice. Na rozdíl od ostatních divadel nevsadili na komedii, ale na příběh vážný. Jak se vyrovnali s Tolstého Annou Kareninou, mohou diváci posoudit 8. března v osm hodin večer.

Až do neděle 11. března se pak na jevišti horažďovického kulturního domu vystřídají tři soubory z Plzně a po jednom z Aše, Hranic a Sokolova. Většina z nich patří k ostříleným divadelním harcovníkům a horažďovické publikum jejich práci dávno dobře zná. Jedinou neznámou na soutěžní soupisce je plzeňský Divadelní spolek Víc než chleba. Ten v Horažďovicích zahraje 10. března odpoledne hru Polis.

Víc než chleba má svou domovskou scénu v Plzni v budově někdejšího nádraží na Jižním předměstí. Funguje v úzké spolupráci s Centrem Johan, které objekt provozuje – a tahle vazba je víc než logická. Členové Víc než chleba jsou totiž bývalí žáci vůdčí osobnosti Johanu, Romana Černíka. Jde o absolventy Ateliéru dramatické výchovy při plzeňské pedagogické fakultě.

Soubor funguje víc než tři roky a věnuje se výhradně vlastní autorské tvorbě. Inscenaci Polis divadlo charakterizuje jako příběh z virtuálního světa podepřený antickými sloupy Homérových bájí. „Život v Polis může být zajímavý a snadný, ale neodvratně vede do záhuby. Každý, kdo vstoupil, nasadil si masku. Nebude snadné zbavit se svých masek, otevřít městskou bránu a opustit místo plné špíny, přetvářky a lži,“ uvádějí divadelníci na adresu svého soutěžního představení.

Rozuzlení horažďovické divadelní přehlídky přijde 11. března po poledni. Tehdy porota vyhlásí vítěze, kterého doporučí k postupu na národní přehlídku.

PROGRAM PŘEHLÍDKY

• 5. března (20.00) Dámský krejčí (DS Čelakovský Strakonice)
• 6. března (20.00) Charleyova teta (SDO Blatná)
• 7. března (20.00) Agentura Drahoušek (Hartmanické ochotnické divadlo Tyl)
• 8. března (20.00) Anna Karenina (Tyjátr Horažďovice)
• 9. března (16.30) Kauza Salome (Podividlo ažažAŠ Aš)
• 9. března (20.00) Klíče na neděli (Žumbera Plzeň)
• 10. března (9.30) Lovu zdar (Jezírko Plzeň)
• 10. března (13.30) Polis (Víc než chleba Plzeň)
• 10. března (16.30) Půldruhé hodiny zpoždění (M+M Hranice)
• 10. března (20.00) Urvi to! (Divadlo bez zákulisí Sokolov)
• 11. března (13.00) Píseň o Viktorce (Divadelní studio D3 Karlovy Vary)

Jednotné vstupné 50 Kč, prodej vstupenek vždy před představením.