Hradec Králové patří mezi nejatraktivnější krajská města

Dlouhodobý vývoj tržních cen starších bytů byl v Královéhradeckém kraji vždy velmi příznivý. Z hlediska průměrných cen se Hradec Králové většinou držel v závěsu za Brnem a v některých obdobích byl dokonce i před ním, tedy hned za Prahou.

Cenový růst kulminoval v polovině roku 2008, od této doby nastal pokles, který se za celé období blíží 14 procentům, přitom ceny bytů klesaly v obou meziročních srovnáních – mezi druhým čtvrtletím roku 2008 a shodným obdobím roku 2009 byl pokles cen v průměru zhruba osm procent, v posledním roce pak šest procent. Po dlouhou dobu měl Hradec Králové prvenství v cenách v celém kraji, nicméně v posledním období mu vyrostl zdatný soupeř, kterým je rekreačně velmi atraktivní Špindlerův Mlýn. Tento vývoj je dán na jedné straně poměrně výrazným poklesem cen v Hradci Králové a na druhé straně stálým rychlým růstem cen ve Špindlerově Mlýně.

#####Atraktivitu lokality ovlivňuje dopravní dostupnost

Pro Královéhradecký kraj je typická velmi rozdílná míra dopravní dostupnosti. Zatímco krajské město a okolí využívají pomalu se blížící dálnice D11, ostatní části kraje na zlepšení dopravy stále čekají. To se týká především okolí plánovaného prodloužení dálnice D11 do Polska, okres Náchod má v průměru nejnižší ceny starších bytů v kraji a ty ještě navíc dále klesají. Dálnice by výrazně podpořila i Trutnovsko, ne náhodou má okresní město Trutnov nižší ceny bytů než lépe dopravně dostupný Dvůr Králové nad Labem.

Jičín s okolím zase čekají na realizaci rychlostní silnice R35, která by umožnila na jedné straně rychlé spojení s krajským městem a na druhé s rozvojovými oblastmi Libereckého kraje. Přesto jsou však průměrné ceny v okrese Jičín vyšší než v ostatních okresech s výjimkou okresu Hradec Králové. I přes některé výjimky (Špindlerův Mlýn, Dvůr Králové nad Labem) průměrná cena standardního bytu v Královéhradeckém kraji klesá. Cena staršího bytu o výměře 68 metrů čtverečních se snížila z 1 580 000 korun na 1 367 000 korun.

Absolutně největší pokles cen, téměř o 400 tisíc korun, se projevil u Hradce Králové, který měl nejvyšší výchozí úroveň cen starších bytů. Nejnižší pokles cen, jak absolutní, tak i relativní, vykazují okresy Trutnov a Náchod s nižší výchozí úrovní cen. Obecná změna trendu je v nejbližším období málo pravděpodobná, na pokles cen tlačí též k restrikcím ve státním rozpočtu i určitá nasycenost trhu s bydlením.