Hrob vedle Mikoláše Alše a Waldemara Matušky? Za 850 tisíc korun

V Praze a okolí jsou k mání i dost neobvyklé nemovitosti. Za statisíce i miliony koruny.

Realitní kanceláře nenabízejí jen domy, byty nebo sklady. V jejich nabídce se dají najít mnohem zajímavější nemovitosti. Často i dosti bizarní. V Praze a středních Čechách se dá koupit téměř cokoli. Pivovar, nádraží, důl nebo třeba hrob vedle Mikoláše Alše.

Zámek i se zloději

Překvapivě velké množství zámků, loveckých zámečků a podobných staveb je k mání v nabídkách realitních kanceláří. Výrazně se ale liší svou cenou i technickým stavem. Solidní zámek v dobrém stavu se dá pořídit za zhruba patnáct až padesát milionů korun. Zchátralejší samozřejmě výrazně levněji.

Například lovecký zámeček v pražském Radotíně je na prodej za sedm milionů. Jeho stav se však téměř blíží demoličnímu, majitelé se navíc musejí potýkat se zloději, kteří objekt rozkrádají. Podle realitní makléřky Hany Křemenové se podobný typ nemovitostí prodá zhruba do dvanácti měsíců.

„O takovéto objekty se zajímají především podnikatelé, kteří se věnují buď rekonstrukcím starých objektů, nebo mají nějaký konkrétní podnikatelský plán,“ přibližuje situaci Křemenová.

Příliš drahé nádraží

České dráhy se v posledních letech začaly zbavovat nepotřebného majetku a levně ho rozprodávají. To je i případ nádražní budovy v Říčanech. Ta je na prodej od loňského června a stále nemá nového majitele. Eva Procházková, která se stará o prodej, se k situaci nechtěla blíže vyjádřit.

Zájem o budovu by mělo i samotné město, ale tomu zas chybí peníze. „Žádali jsme o převod například za symbolickou jednu korunu, na to ale dráhy nepřistoupily,“ říká místostarostka Říčan Karla Egidová.

Uvažovalo se o tom, že by tam mohla být policie, lidem by se líbilo kulturní centrum s kroužky pro děti, ale vše naráží na nedostatek peněz. „Pokud to koupí nějaký soukromník, budeme se snažit s ním domluvit. Je to velmi frekventované místo a bylo by dobré, využít ho tak, jak lidé potřebují,“ dodává Egidová.

Škola stranou pozornosti

V obci Vrdy u Kutné Hory je už několik let na prodej novorenesanční budova školy. „Je to jedna z nejkrásnějších škol, jaké jsem kdy viděl. Takováhle stavba se v nabídce objeví jen výjimečně,“ říká realitní makléř Zbyněk Mikoláš, který má prodej na starosti.

Přestože se jedná o zajímavý a zachovalý objekt, leží v nabídce už poměrně dlouho. „Zájem měli především cizinci, které zaujala budova, ale odradí je neznalost regionu a pro ně nezajímavá lokalita,“ vysvětluje Mikoláš, proč je problém s prodejem nemovitostí vzdálených od Prahy.

Podle něj by mohla škola najít své uplatnění se vznikem nové středočeské univerzity v Kutné Hoře. Sloužit může například jako školící středisko.

Bydlení v kostele?

Pro ty, co touží po netradičním bydlení, je v obci Kšely u Kolína k dispozici za čtyři miliony korun empírový kostel z roku 1780. „Od roku 1992, kdy ho odsvětili, je v soukromých rukou. Současný majitel v něm chtěl v patře vybudovat byt a v přízemí kancelář. Kvůli nedostatku peněz však musel od svého záměru upustit,“ popisuje osudy kostela realitní makléřka Iveta Dolejšová.

Takto netypická stavba je podle ní v nabídkách spíše raritou, jelikož kostely většinou nemají soukromého vlastníka. Zdá se ale, že na vybudování netradičního bydlení, galerie či koncertního sálu v tomto případě nedojde. „Většinou měli zájemci v úmyslu jej znovu nechat vysvětit,“ upřesňuje makléřka.

Hrobka na Slavíně

Výjimečné nemovitosti se ale nenabízejí pouze pro pozemský život. Prestižní lokality se prodávají i na hřbitovech. Mezi českou špičku patří bezmáte konkurenčně pražský Slavín. V současné době je k mání hrobové místo vedle Mikoláše Alše, nedaleko hrobu Waldemara Matušky.

Cena je 850 tisíc korun. „Upozorňoval jsem majitelku, že je to opravdu hodně, ale ona prý před rokem měla zájemce, který by místo odkoupil za sedm set tisíc, a tak to zkouší dál,“ vysvětluje Aleš Taimr, který prodej zprostředkovává.

Nezájem o pivovar

Milovníky alkoholu potěší prodej bývalého nuselského pivovaru, později přebudovaného na vinařské závody. Případný zájemce by ale musel sáhnout pořádně hluboko do kapsy. Cena areálu je 450 milionů korun.

Starší část budov leží podél potoka Botiče a je památkově chráněná. „Současný majitel, což je holdingová společnost, by objekt rád prodal i s plánem rekonstrukce, který zpracovává. Ale za více než rok, co je pivovar v nabídce, se neozval ani jeden zájemce. Snad jen nějací filmaři, kteří zde měli zájem natáčet. Jinak nikdo,“ zamýšlí se prodejce Dalibor Machala.

Důl. Ale k čemu?

V Kladně jde do dražby areál bývalé prádelny včetně budovy dolu Enghert z roku 1920. Současný majitel, Prádelna Kladno, je v insolvenci, a proto se majetku zbavuje. „Problém je s možností jeho dalšího využití,“ vysvětluje ředitel kladenského Sládečkova vlastivědného muzea Zdeněk Kuchyňka.

S dolem to není jednoduché. „I kdybychom ho dostali darem, potřebovali bychom, aby nám někdo ještě každý rok přispíval na jeho údržbu, která je dost nákladná,“ dodává Kumáte chyňka.