Hromadné neštěstí. Kam ve Varech se zraněnými?

Pokud by v Karlových Varech došlo k události s vysokým počtem zraněných, nemocnice by měla problém.

Na operačním středisku hasičského sboru zvoní telefon. Důstojník ve službě ho zvedá. Čeká nejspíš informaci o dopravní nehodě nebo hořícím kontejneru, ale dozvídá se, že v multifunkční aréně propukl požár a uvěznil stovky lidí.
Na místo okamžitě pospíchají všichni, kdo mohou. Červené vozy profesionálních hasičů, sanity záchranářů, policisté. Je mobilizován krizový štáb. V ohnivém pekle arény je totiž uvězněno šest set osob. Hasiči musí návštěvníky haly evakuovat, zdravotníci zraněné ošetřit a dopravit do nemocnice.
„Odsun zraněných je prováděn tak, aby nedocházelo k přehlcení nemocnic a pacienti mohli být plynule ošetřováni,“ vysvětluje mluvčí záchranky Lukáš Hutta. Cvičení složek Integrovaného záchranného systému, které se konalo týden před otevřením arény, mělo záchranáře připravit na novou situaci. Totiž na řešení mimořádných situací v novém společenském centru Karlových Varů. Komplex pojme více než šest tisíc lidí, a proto se s ním museli včas seznámit. Simulace požáru arény potvrdila, že v případě vysokého počtu zraněných by se karlovarská nemocnice dostala do značných problémů. Problém. Kam se zraněnými? Odbornou úrovní lékařů a sester je sice nemocnice na katastrofické události připravena, technicky ale nikoliv. „Karlovarský areál není koncipován na bezproblémové přijetí velkého počtu raněných. Neexistuje centrální příjem, tak jak ho známe z jiných zařízení. Stavebně-technicky je nemocnice nevyhovující, do ošetření by se musela zapojit všechna zdravotnická zařízení v kraji,“ potvrdil Sedmičce Filip Berger, náměstek pro lékařskou péči Karlovarské krajské nemocnice (KKN).

Chybí sestry, lékaři

Dalším problémem, se kterým by zranění v případě hromadného neštěstí byli konfrontováni, je dlouhodobý nedostatek zdravotnického personálu v nemocnici. „V Karlovarské krajské nemocnici je zaměstnáno 239 lékařů. Počet všeobecných sester a porodních asistentek činí bezmála osm set. Celkem však chybí asi šedesát lékařů a dvaasedmdesát sester na plný úvazek. To jsou počty do nepodkročitelného minima, které vyžaduje pojišťovna,“ vypočítala krajská radní pro oblast zdravotnictví Berenika Podzemská. Podle Bergera jsou podobná cvičení přínosná, protože poukazují na nedostatky a tím pomáhají předcházet problémům. „Máme kvalitní týmy zdravotníků a lékaři se sestrami by v podobné události obstáli. Kéž bychom jim mohli nabídnout modernější pracoviště,“ posteskl si Berger.

Záblesk lepších časů?

Karlovarské nemocnici se blýská na lepší časy. Ve čtvrtek otevřela modernizované pracoviště jednotky intenzivní péče chirurgického oddělení, na podzim navíc bude zahájena výstavba centrálního příjmu a pavilonu akutní medicíny. „Stavbu zaplatí kraj z úvěru ve výši pěti set milionů korun. Na přístrojové vybavení, které přijde zhruba na 250 až 290 milionů korun, se budeme snažit získat peníze z evropských fondů,“ řekla Podzemská. Problémy nemocnic v regionu se nakonec zabývá i strategie zdravotnictví, kterou kraj právě dokončil. Ta hledá odpovědi na otázku, jak zdravotnictví pomoci.

JAK POSTUPUJÍ ZÁCHRANÁŘI PŘI KATASTROFÁCH?

Operační středisko hasičů vyhlásí poplach, na místo okamžitě vysílá až patnáct jednotek. Zároveň informuje zdravotnickou záchrannou službu a policii. Profesionální hasiči vyjíždějí k události do dvou minut od vyhlášení poplachu. Zabezpečují místo a vyprošťují jednotlivé osoby, zdravotnické složky třídí zraněné podle závažnosti zranění. Protože jsou na místě desítky zraněných, záchranáři rozvíjejí polní ošetřovnu.