Hypoindex: Objem nových hypoték stoupl v pololetí o zhruba 45 procent

Objem nově poskytnutých hypoték v letošním prvním pololetí meziročně stoupl o 18 miliard, tedy o zhruba 45 procent, na více než 55 miliard korun. Vyplývá to ze zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex, který sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Tato sazba v červnu klesla ve srovnání s předchozím měsícem o 0,1 procentního bodu na 4,14 procenta.

„Vše nasvědčuje tomu, že letošní rok by mohl překonat rok 2006, kdy byly poskytnuty hypotéky v celkovém objemu 99 miliard korun. Rekordním rokem byl rok 2007, kdy banky poskytly občanům hypotéky za 145 miliard korun,“ uvedla manažerka segmentu Bydlení a úvěry ČSOB Ivana Bohatcová. V samotném červnu poskytly tuzemské banky 7004 hypotečních úvěrů na bydlení, což je nejvíce za poslední tři roky. Nových hypoték bylo sjednáno víc naposledy v červnu 2008. Celkový objem sjednaných hypoték stoupl na 11,765 miliardy korun. Vzrostla také průměrná výše hypotečního úvěru, a to o 32.812 korun na 1,68 milionu korun.

„Klesající úrokové sazby lákají zájemce o vlastní bydlení. Spolu s hrozbou zvýšeného DPH je pro koupi nemovitosti opravdu vhodná doba. A to jak na běžné užívání, tak i jako investici,“ uvedl.

Fincentrum Hypoindex hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.