Hypoteční trh se začíná postupně oživovat

Tuzemské banky poskytly za první čtvrtletí letošního roku občanům hypoteční úvěry v objemu 16 miliard korun. V meziročním srovnání počtu hypoték to znamená pokles o sedm procent. Vyplývá to z údajů ministerstva pro místní rozvoj (MMR).

Tuzemské banky poskytly za první čtvrtletí letošního roku občanům hypoteční úvěry v objemu 16 miliard korun. V meziročním srovnání počtu hypoték to znamená pokles o sedm procent. Vyplývá to z údajů ministerstva pro místní rozvoj (MMR).

Pozitivní zprávou je určitě to, že se pokles hypotečního trhu trvající již od roku 2008 postupně zpomaluje. Přetrvávající pokles trhu je podle MMR způsoben vyčkávací strategií na straně kupujících i prodávajících, obav ze zadlužování a nedostatečného přizpůsobení cen na trhu. Za celý loňský rok poskytly banky občanům hypotéky za 73,85 miliardy korun, což bylo ve srovnání s rokem 2008 o 39 procent méně. Snížení rychlosti poklesu v prvním čtvrtletí přináší podle MMR naději na změnu trendu vývoje hypoték.

„Může zde hrát roli i skutečnost, že se bankám nenaplnila negativní očekávání o výrazném zhoršení schopnosti splácení hypoték a postupně by tak mohlo docházet ke zmírnění podmínek v přístupu k poskytování úvěrů,“ uvedlo MMR. „Za poklesem v prvním čtvrtletí stojí především velmi nízké prodeje hypoték v prvních dvou měsících roku, přičemž aktuální zprávy z bank hovoří o růstu zájmu klientů o financování bydlení, který se pravděpodobně projeví již ve druhém čtvrtletí,“ uvedl šéfredaktor portálu Investujeme.cz Petr Zámečník. V letošním roce bude podle něj objem poskytnutých hypoték na úrovni loňského roku či mírně vyšší.

#####Nejvyšší objem za posledních devět měsíců

Březnová čísla dávají naději na zvrat nepříznivého vývoje trhu. Tuzemské hypoteční banky poskytly v březnu úvěry za 7,03 miliardy
korun a po více než devíti měsících tak překonaly sedmimiliardovou hranici. V meziměsíčním srovnání to znamená nárůst o více než polovinu, meziročně byl objem hypoték o 6,4 procenta nižší. Vyplývá to z ukazatele Fincentrum Hypoindex. „Snižování úrokových sazeb, ke kterému hypoteční banky přistoupily na začátku roku, zabralo a hypoteční trh se dostal v uplynulém měsíci zhruba na úroveň loňského trhu,“ uvedl server Hypoindex.cz.

Průměrná sazba u březnových hypoték vzrostla o čtyři setiny procentního bodu na 5,41 procenta. „Mírné zvýšení úrokových sazeb je dáno především růstem hypotečních úvěrů na výstavbu, u kterých jsou hlavním kritériem výběru banky podmínky čerpání, ne celková nákladovost,“ uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl. Podíl hypoték na výstavbu v březnu vzrostl z 18 na 23 procent.

#####Přitahují zejména pětileté fixace

Banky se také v poslední době začaly předhánět ve snaze o zatraktivnění hypoték pro potenciální klienty. Například úrokové sazby u hypoték na jaře snížila většina tuzemských hypotečních bank. Hypotéku tak lze nyní pořídit s úroky začínajícími na hranici kolem 4,5 procenta, samozřejmě za splnění dalších podmínek, jako je délka splatnosti hypotečního úvěru, doba fixace, podíl vlastních zdrojů a další.