I logistické sklady se dají stavět jako ekologické

Výstavba zelených budov je dnes velkým hitem. Průkopníkem výstavby podobných obnjektů na poli průmyslových nemovitostí je společnost PointPark Properties, s jejímž ředitelem Tomášem Novotným jsme se bavili nejen o současné situaci na trhu.

Můžete nejprve stručně představit vaši firmu?

Určitě ano. Společnost PointPark Properties byla založena v roce 2001. V roce 2008 ji koupila dceřiná společnost bahrajnské investiční banky Arcapita Bank B. S. C. – Arcapita Industrial Management Sarl, která se zabývá správou investic do logistických nemovitostí. Firma sice byla založena v Praze, ale její činnost je zaměřena na celou Evropu. Postupně tak přebíráme další nemovitosti, naše současné portfolio dosahuje objemu přibližně 1,5 milionu metrů čtverečních průmyslových ploch s tím, že během července se rozšíří o dalších 350 tisíc metrů čtverečních. Stáváme se tak zhruba třetím až čtvrtým nejvýznamnějším hráčem na celoevropském trhu průmyslových nemovitostí.

Jak hodnotíte současný trh s průmyslovými nemovitostmi?

V České republice máte dva parky nedaleko Prahy, konkrétně u dálnic D1 a D8. Jak si vedou?

PointPark Prague D8 je koncipován jako menší jednotky s orientací na lehkou výrobu, nicméně i zde máme logistické klienty. Neobsazenost vzhledem k diverzifikaci nájemců je zde zhruba kolem deseti procent. V PointPark Prague D1 je to trochu horší, tam jsme v červnu 2008 dostavěli novou halu o ploše 52 tisíc metrů čtverečních. Hned na to se zhoršila situace, dodnes tam máme volných kolem 35 tisíc metrů čtverečních, míra neobsazenosti se tam pohybuje kolem 24 procent.

Jaký je rozvojový potenciál těchto parků?

[file:6897:small:right]

V rámci těchto dvou parků máme v plánu postavit dalších 150 tisíc metrů čtverečních prvotřídních průmyslových ploch. Zabýváme se však nejen rozvojem našich dvou parků, ale hledáme i možnosti spolupráce na dalších projektech v jiných lokalitách. Máme vytipované vhodné projekty, jsme v jednání s jejich majiteli.

Jaké regiony jsou pro vás zajímavé?

Naším cílem je momentálně rozšířit potenciál na Prahu-západ, i když po otevření pražského okruhu dojde de facto ke sjednocení lokalit Praha-západ a Praha-jih. V současné době je velmi zajímavým trhem Plzeň a obecně západní Čechy. Velký potenciál mají i východní Čechy, máme celkem zajímavé poptávky na Moravě. Velkým lákadlem je pro nás Brno díky nízké neobsazenosti průmyslových nemovitostí, a proto i poměrně vysokým nájmům.

Soustředíte se nejen na rozvoj parků, ale i na jejich další vylepšování. Nyní investujete například do solárních panelů. Co si od toho slibujete?

Naším cílem je zabývat se myšlenkou, jak lze zefektivnit provoz těchto staveb, které jsou celkově historicky vnímané velmi negativně už ve fázi plánování. Museli jsme přijít s něčím zajímavým a museli jsme vyčíslit, kolik nájemci ušetří. Momentálně investujeme do solárních panelů na výrobu elektrické energie, v blízké budoucnosti chceme s využitím sluneční energie ohřívat i vodu. Snažíme se vysvětlovat nájemcům, že je to benefit pro ně. Velké řetězce dneska musí kompenzovat emise, které produkují leteckou nebo silniční dopravou, pro ně je zajímavé být v hale, která má emise potlačeny na minimum. Samozřejmě pracujeme i na zlepšení stavebnětechnických prvků našich hal, které mají například silnější izolaci a podobně.

Projeví se nějak na výši nájmu to, že stavíte s vyšší vstupní investicí?

To si rozhodně nemůžeme dovolit, trh nám to neumožňuje. Dneska klient neocení, že má daleko lepší specifikace budovy, nájem musí zůstat stejný. Přímo u klienta se projeví úspora cen za energie, na provozních nákladech budovy. Dneska je nájem stlačený na minimum. Naše ekologické investice budou pokračovat, chceme všude instalovat úsporné vodovodní baterie, budeme zachytávat dešťovou vodu, to jsou drobnosti, které dělají jeden celek. Zabýváme se myšlenkou, že bychom nechali naše budovy certifikovat jako Green Building, pravděpodobně jako první ve střední Evropě, ale zatím nevíme, zda je to možné, jestli průmyslová nemovitost může podobný certifikát získat.