Indové a Pákistánci učí Pražany jíst ostrá jídla a bollywoodský tanec

Indická a pákistánská komunita v Praze sílí. Je to znát i na rostoucím počtu restaurací.

Bhavna Rani je pohledná Indka mnoha dovedností. Když před čtyřmi lety přišla do Prahy, jako vystudovaná návrhářka si otevřela butik, pak se ale se dvěma bratry rozhodla věnovat indické gastronomii. V rodinné restauraci Masala v Mánesově ulici už třetím rokem nabízejí indické speciality.

„Naše kuchyně je hodně pálivá, i když se snažíme přizpůsobit chuti Čechů. Funguje to ale i naopak, když přijdou příště, řeknou si o ostřejší jídla,“ vysvětluje třicetiletá žena.

Jejím koníčkem je malování. Svými obrázky vyzdobila restauraci a některé už i prodala. Batikuje si šaty a také trochu obchoduje s hedvábím.

Bhavna Rani studovala na Karlově univerzitě češtinu pro cizince, má české přátele, ale řeč si chce vylepšit. „V Praze se mi líbí, přítele mám ale z Velké Británie,“ podotýká Rani.

Kvalitu určují placky

V Masale, název označuje v Indii speciální směs koření, mají jako v každé pravé indické restauraci speciální tandoor pec. V ní se při vysokých teplotách připravují populární česnekové placky – garlic nan. Strávníci si oblíbili i čapati, což je indický celozrnný chléb z pšeničné mouky, soli a vody, pečený na pánvi.

Kulinářští experti tvrdí, že právě podle placek se pozná kvalita podniku.

Většinu jídel Indové podávají s pikantními omáčkami v různých verzích, včetně sladkých. K reprezentativním restauracím patří třeba Beas Dhaba v Týnské ulici. Další podniky přibývají, protože indická a pákistánská komunita v metropoli sílí.

Vegetariánská kuchyně

Pětatřicetiletý Harpal Singh se před lety na Floridě seznámil s podnikavou Češkou, která tam pracovala na zaoceánské lodi. Kvůli ní po sedmi letech v USA změnil místo podnikání. Absolvent hotelové školy v Indii je spolumajitelem rychlého občerstvení ve vršovickém Edenu. V Punjabi food upřednostňují vegetariánská jídla, větší objednávky i rozvážejí.

„Hádám, že vegetariány jsou až tři čtvrtiny Indů, kteří žijí v Praze. Ani moji rodiče v Indii maso nejedí,“ říká Singh s tím, že si ho občas dá, protože někdy musí jídlo ochutnávat. „Vyjma hovězího, protože pro hinduisty je kráva posvátné zvíře,“ vysvětluje muž nad šálkem pravého indického čaje. To se svaří sypaný čaj s cukrem a kořením (zázvor, kardamom nebo hřebíček) a pak se do něj nalije mléko.
„Naší hlavní zásadou je, aby bylo jídlo čerstvé a teplé,“ dodává Singh, který provozuje i další dva podniky, v Tescu Leňany a na Budějovické.

V roce 2008 vzniklo v Praze Sdružení Indů v Čechách. Má jedenadvacet členů a o tradičních indických svátcích například pořádá kulturní vystoupení. Někdy i ve spolupráci s indickým velvyslanectvím.
„Snažíme se, aby si krajané udrželi pouto k vlasti a také si radíme v podnikatelských aktivitách,“ říká viceprezident sdružení Malhotra Sumit. V Táborské ulici má obchod s indickým zbožím a vegetariánskými potravinami. Včetně vyhlášené rýže basmati.

Asi nejvíc Indů je na Chodově. Jako experty na informační technologie je zaměstnává firma DHL. V rukou Indů je automobilka Avia Letňany a v Praze sídlí i řada menších indických společností. Kromě gastronomie se věnují třeba poradenství v ajurvédské medicíně.

Pražané nalézají v indické gastronomii stále větší zalíbení, někteří se zase nechávají inspirovat kulturou. V kině Světozor se od roku 2003 koná Festival bollywoodského filmu. V indických snímcích jsou často hudební a taneční pasáže, které dovysvětlují děj nebo ilustrují citové pochody hrdinů.

Uplatňuje se v nich i tradiční bollywoodský tanec, který získává popularitu u Češek. „Je založený na příběhu, pro jeho vyjádření hodně pracujeme s gesty i rekvizitami. Kostýmy si vozím přímo z Indie,“ říká studentka indologie Vendula Uhýrková, která chodila na lekce k učiteli přímo v Indii. Teď vyučuje tanec v Praze.

Jídlo „po pákistánsku“

Osmatřicetiletý Imran vystudoval v Pákistánu ekonomii a před čtrnácti lety začínal v Česku od nuly.
Nyní nabízí ve svém podniku Manni restaurant v Seifertově ulici tradiční pákistánskou kuchyni. V centru hlavního města vlastní jedenáct non stop minimarketů.

Součástí Britské Indie byla v letech 1858 až 1947 i území dnešního Pákistánu a Bangladéše, a tak se kuchyně někdejších kolonií podobají. Hinduističtí Indové ale jedí méně masa a vynechávají hovězí, muslimové z Pákistánu zase z náboženských důvodů nejedí vepřové.

V Manni restauraci jako jedni z mála v Praze podávají takzvané halal maso. „Je z orientálně čistě zabitých zvířat, které se podříznou a nechají vykrvácet. Týká se to hlavně jehněčího, hovězího, ale i kuřecího,“ vysvětluje Imran.

K různým masům lze udělat stejnou omáčku, host si je může dát podle chuti různě ostré. Žádaná je Korma, jemně kořeněná krémová omáčka s kešu, či ostrá Vindalů se škálou kořeněných příchutí.

Imran zaměstnává asi čtyřicet krajanů, druhou polovinu tvoří Češi. „Mám už v Česku trvalý pobyt a v Praze jsem spokojený. Našel jsem si tady i manželku a vychováváme dvouletého syna,“ říká Imran.
Navštěvujete restaurace s orientální kuchyní?