Infekční oddělení v Liberci pomůže hygienikům v boji s nákazami

Oddělení bude otevřeno 2. listopadu.

Liberecká krajská nemocnice otevře 2. listopadu po roční pauze infekční oddělení s izolačním pokojem pro pacienty s lehce přenosnými nákazami. Podařilo se jí sehnat dva chybějící lékaře - infektology. Znovuotevření infekčního oddělení s šestadvaceti lůžky pomůže krajské hygienické stanici v boji proti rozšiřování nákaz. Řekla krajská epidemioložka Jana Prattingerová.

„Pokud pacienti se žloutenkou typu A nebo s úplavicí z Libereckého kraje skončí například v nemocnici v Praze, musíme požádat naše pražské kolegy, aby zjistili, kde se nemocní nakazili a od koho a na koho dalšího mohli infekci přenést. Informace, na jejichž základě se přijímají protiepidemiologická opatření, získáváme později než v době, kdy v Liberci infekční oddělení fungovalo a my se tam dostali okamžitě,“ vysvětlila Prattingerová.

Na infekčním oddělení bude celkem pět lékařů, dva z nich působí i v Praze a do Liberce přijedou vždy na dva dny v týdnu. Nemocnice od loňského listopadu ošetřuje lidi s infekcemi pouze v ambulanci. V zákonem stanovených případech, mezi něž patří žloutenka typu A nebo úplavice, je posílá na infekční oddělení do Prahy, Hradce Králové a Ústí nad Labem. Pacienty s méně nebezpečnými infekcemi lékaři umísťují na běžná oddělení liberecké nemocnice - například na interní a dětské.

„Je ale mnohem lepší, když pacienti leží na infekčním oddělení s dvoulůžkovými boxy se samostatným WC. Izolační pokoj dokonce odděluje od okolí několik dveří a nachází se tam speciální odsávací systém proti šíření infekce vzduchem,“ uvedl nový primář infekčního oddělení Adam Vitouš.

Na izolačním pokoji se počítá například s pacienty s planými neštovicemi, které se vzduchem snadno přenášejí. Pokud by se viry planých neštovic rozšířily v nemocnici na ostatní pacienty, zkomplikovaly by jejich léčbu.

Lůžkové infekční oddělení není zatím v žádné jiné nemocnici v Libereckém kraji. V Liberci prošlo před třemi lety přestavbou za 28 milionů korun. Patří do něj ambulance pro pacienty s chronickými infekcemi.

Liberecká nemocnice slouží 430 000 obyvatelům kraje, traumatologie, onkologie a neurologie léčí pacienty i z jiných krajů. Nemocnice disponuje 973 lůžky, má 2000 zaměstnanců a ročně hospitalizuje asi 40.000 pacientů.