Inter IKEA Centre ČR/SR zvýší investice do úspory energie

Jeden z největších developerů na Slovensku a v Česku Inter IKEA Centre ČR/SR, který staví a provozuje nákupní centra Avion Shopping Park, kde je hlavním nájemníkem IKEA, zvýší investice do úspor energií a ochrany životního prostředí v letech 2010 až 2012 z plánovaných 600 tisíc eur až na jeden milion eur.

Další inovační aktivitou společnosti je zpětné využívání odpadního tepla ze vzduchotechnických jednotek prostřednictvím rekuperace. „Rádi bychom v budoucnu využívali na výrobu elektřiny i sluneční kolektory, které chceme umístit na střechách našich budov. Bohužel legislativa a získání příslušných povolení jsou v tomto směru v obou republikách v současnosti velmi složité, proto je tento projekt zatím odsunut,“ uvedl Luboš Rumian.

*

#####Návratnost investic od úspory energií očekáváme do osmi let

Inter IKEA Centre ČR/SR je nejen developerem a investorem, ale také správcem nákupních center. Proto také investuje do náročných projektů úspory energií. Na jejich návratnost jsme se zeptali ředitele oddělení Property Inter IKEA Centre Česká republika a Inter IKEA Centre Slovensko Luboše Rumiana.

[file:10638:small:right]

*Do nových technologií na úsporu energií plánujete investovat během tří let až milion eur. Kdy očekáváte návratnost projektů?*

Nejprve bych zdůraznil, že pro developera, který nákupní centra jen staví s cílem prodeje, by se taková investice nevyplatila. Její návratnost je sice dlouhodobá, ale přináší úsporu energií, financí a zejména šetří životní prostředí. Uvědomujeme si důležitost společensky zodpovědného podnikání, a proto vyvíjíme systematické aktivity, které k němu vedou. Samozřejmě také dbáme na přiměřenou dobu návratnosti kvůli efektivitě. Proto realizujeme pouze takové projekty, které mají návratnost do osmi let.

*Některé z plánovaných projektů úspor energie jste již zrealizovali. Kolik energie se vám podařilo uspořit za minulý rok?*

Po všech provedených opatřeních jsme v roce 2010 za všechna centra dohromady ve srovnání s předcházejícím rokem spotřebovali méně energie, a to až o 2,6 procenta. V případě nákupních center jde o velkou úsporu. Na společných prostorách se nám podařilo ušetřit 5,6 procenta spotřeby elektřiny v porovnání s předchozím rokem. Naši nájemci ve spotřebě energie ušetřili 4,5 procenta.