Investice do kvalitní architektury je sázkou na jistotu

Stále více zájemců o nové bydlení se nerozhoduje jen podle ceny bytu v daném projektu, ale zaměří se například i na architekturu celého projektu či vnitřní dispozice bytové jednotky.

Není žádným tajemstvím, že investice developera nejen do kvalitní architektury je téměř sázkou na jistotu i v době realitní krize. Rezidenční trh nabízí řadu projektů, kde je šetření na kvalitní architektuře vidět na první pohled. Nabízí již ale také projekty, které mají vysokou přidanou hodnotu a vynikají kvalitou návrhu i zpracování. Mezi ně patří projekt Rezidence Libuš, který realizovalo stavební bytové družstvo SICOM ve spolupráci s architektonickým ateliérem KAAMA. Podle architekta Karla Mrázka z architektonické kanceláře KAAMA je velmi krátkozrakým řešením šetřit právě na architektuře. A to zejména v dnešní době, kdy nároky klientů na nové bydlení výrazně stoupají a oni jsou stále více připraveni si za kvalitní projekt připlatit.

„Jaký je rozdíl mezi kvalitní a méně kvalitní architekturou, je vidět třeba na pražském Proseku, kde vedle sebe stojí dva projekty realizované prakticky ve stejné době. Na jednom investor na architektuře nešetřil, na druhém ano,“ pokračuje architekt Karel Mrázek.

#####SICOM dokázal předběhnout dobu

Podle jeho slov mezi osvícené developery, kterým nejde jen o okamžitý maximální zisk a dokážou myslet i na budoucnost, patří stavební bytové družstvo SICOM. Jeho zástupci to dokázali již na předchozích projektech, kde i díky kvalitní architektuře neměli žádný
problém s prodejem svých bytů, a dokazují to i na svém nejnovějším projektu – Rezidenci Libuš. „Tento projekt se začal realizovat v nejhorší možné době, oni se ale drželi původního záměru a budoucnost ukáže, že to byl velmi dobrý krok,“ míní dále architekt. Podle zástupce architektonického studia KAAMA je investice do dobré architektury stejná jako například investice do starého obrazu nebo do starožitnosti.

„Nikdy se nemůže nevyplatit. Je skoro zločinem, že zejména kolem Prahy rostou tisíce mimořádně nekvalitních rodinných domků,
že developeři staví bytové domy, které hyzdí své okolí,“ pokračuje Karel Mrázek. Kvalitní architektura prý bude mít svou hodnotu
trvale a byty v dobře připravených a realizovaných projektech se budou vždy velmi dobře prodávat. Za úspěchem projektu Rezidence Libuš samozřejmě nestojí jen kvalitní architektura samotných bytových domů, podle architekta Mrázka je důležité, že se celý projekt podařilo uchopit jako celek, a to včetně jeho začlenění do okolní zástavby. „Snažil jsem se tam vytvořit urbanistický mikrosvět, který nabídne kvalitní bydlení. Právě to je jedna z výjimečností tohoto projektu,“ zdůraznil Karel Mrázek. Urbanistický návrh byl takový, že se projekt sice zařazuje do okolního prostředí, zároveň ale kvalitou architektonického řešení a zpracování vyčnívá nad své okolí.

#####Hodnotné projekty za příznivé ceny

„Díky velmi pečlivě vybíraným lokalitám a spolupráci s kvalitními architekty se nám daří nabízet hodnotné projekty,“ řekl Petr Štěpánek.