J. K. odchází, ve volbách ho porazil J. K.

Po jedenácti letech opouští křeslo libereckého primátora. Jiří Kittner považuje výsledek voleb za osobní prohru.

Prvenství Změny pro Liberec a jejího lídra Jana Korytáře zaskočilo dosavadního libereckého primátora Jiřího Kittnera. Město tím ztratilo pověst modré pevnosti. Po dvaceti letech vlády na radnici.

Proč lidé volili, jak volili?

Pan Korytář shromáždil všechny nespokojence proti ODS a proti mně. Stranu pro otevřenou společnost vysál celou. Ta se do zastupitelstva vůbec nedostala, i když před čtyřmi roky byla druhá. Spousta lidí nezaregistrovala, že TOP 09 v Liberci nekandiduje, a dala jí hlasy. Tím posílili vítěze. A změna v názvu je dnes moderní.

Takže chyba není na vaší straně?

Ale ano, my jsme měli postavenou kampaň na mojí osobě. Ukázalo se, že to není to nejšťastnější řešení. Volby byly vlastně referendem o mně. Prohráli jsme a já přijmu odpovědnost za výsledek. I kdyby ODS zůstala ve hře, nebudu kandidovat na post primátora ani na žádnou funkci v radě. Končím i ve funkci předsedy místního sdružení strany. V zastupitelstvu ale zůstávám.

Nedokázali jste získat Liberečany pro mistrovství světa v lyžování. Nemohly to být právě kauzy kolem něj, které odradily voliče?

To, že jsme nezískali místní pro šampionát mě fakt mrzí, ale volby jsme určitě neprohráli jen kvůli mistrovství. Možná to k tomu přispělo, ale důvodů bylo víc. Také to, že odéeska je u moci už dvacet let a lidé touží po změně. Průměrná životnost politika je kolem deseti let.

Myslíte, že změnou vedení radnice skončí některé ohlášené projekty? Které konkrétně?

Nově příchozí budou chtít dokázat, že všechno, co jsme dělali, bylo špatně. Takže ano. Další problém bude dotáhnout již rozjeté věci do konce. To je spousta práce. Týká se to třeba nové tramvajové tratě do Rochlice nebo integrovaného plánu rozvoje města. Něco jiného je slibovat a kritizovat a něco jiného prakticky vládnout. Srážka s realitou bude drsná.

Kritizovat. To si teď možná užijete. Pokud půjde ODS do opozice. Můžete ze „stínu“ něco ovlivnit?

Prosadit určitě ne. Když se s koalicí nedomluvíte, nemáte šanci, ale můžete jako opozice něco koalici zhatit. Jedno ale vím určitě. Rozhodně se nebudu hádat donekonečna o blbostech.

Co budete dělat, když nebudete na radnici?

Až do ustavujícího zastupitelstva se tím nebudu zabývat. Dostanu jako výsluhu za jedenáct let primátorování šest platů. Takže mám času dost.