J&T v Holešovicích

Téměř u paty Libeňského mostu - v bývalém areálu Tesly Holešovice - má investor J&T plán. Architektonický ateliér CMC architects, architekti David Chisholm a Vít Máslo připravili projekt dvou věží. Budou v Holešovicích další výškové domy, ba přímo mrakodrapy?

?

Architekti svůj projekt považují za vizionářský, který by předurčil další budoucnost rozvoje Holešovic. Starosta Městské části Prahy 7 Marek Ječmének, jak uvádí v rozhovoru pro titul, by tak byl rozvoji tímto směrem nakloněn. Vyjde to? Budou Holešovice dalším místem Prahy, kde budou stát mrakodrapy?

Holešovice se na přelomu 19. a 20. století, v době vrcholící průmyslové revoluce, proměnily z původní zemědělské krajiny v důležitou dopravní křižovatku s významnými centry lehkého průmyslu, obchodu a výstavnictví. V té době vznikl Holešovický přístav, železniční síť i místní průmyslové areály, z té doby pochází charakter dnešních Holešovic.

O století později se historie opakuje a na prahu 21. století nastává opět bouřlivý rozvoj a transformace čtvrti v živé centrum bydlení, pracovních příležitostí a volného času. Na příkladu mnoha světových měst lze sledovat ambiciózní projekty obnovy městských území, kde se v poslední době prosazují výškové budovy, například Vídeň, Rotterdam, Londýn nebo New York.

„Navržené věže - formy Tower City Holešovice - byly zkonstruovány na základě podrobných studií kompozic, s odvoláním na anorganické přírodní struktury a geometrie vzniklé z trojúhelníků,“ říkají architekti projektu. Jednotlivé věže jsou sdruženy a jakoby vyrůstají z tekuté horizontální hmoty zábavní galerie, která se vynořuje z Vltavy.

Závěrečné shrnutí představ této urbanistické studie vypovídá o mimořádné energii nově vytvořeného místa, definované kvalitou životního prostředí, jeho vztahem k okolí a výjimečnou architekturou budov.

Rozlehlý městský prostor otevřený pro všechny vytváří nové významné místo na mapě Prahy, na dálkových pohledech vyznačené elegantními vertikálami vysokých domů. Jejich hladké fazetované povrchy a pootočené tvary vyjadřují spojení prostoru města s přírodním prostředím řeky, která je hlavním faktorem dávajícím Holešovicím jejich unikátní charakter, a vytváří jejich „poloostrovní“ morfologii uvnitř vltavského meandru.