Jak utratit 55,4 milionu? Třeba za Phaeton a kachní prsa

Luxus. Pro každého znamená něco jiného. I když některé věci koupit nejdou nebo je jejich hodnota nevyčíslitelná, v Táboře jde za jeden den utratit 55 426 399 korun.

Sen je sen, člověk se probudí a je den. Rozplynutí krásné představy je pak většinou přímo úměrné tíze pracovních povinností. Redaktor Sedmičky si ale vyzkoušel snít za bílého dne. Vžil se do role milionáře, který přijede se svou manželkou do Tábora a rozhodne se za světské požitky utratit co nejvíc peněz.

Koně pod kapotou

„Popravdě, takové auto jsem tady ještě nikomu nenabízel,“ říká prodejce Přemysl Kovář z Auta Tábor. Ukazuje na dvanáctiválec o čtyři sta padesáti koních typu Phaeton, který se v maximální možné výbavě vyhoupl na 5 209 500 korun. Kožená sedadla nastavitelná vepředu v osmnácti možných směrech, obrazovky na hlavových opěrkách, automatická regulace odstupu od jiného auta je jen minimální výčet vymožeností za příplatek.
„Kdo by se pro Volkswagen Phaeton rozhodl, dostane pozvánku, že se může přijet podívat, jak se přímo jeho auto staví. Je to skoro už ruční výroba,“ vysvětluje Kovář. Podle něj by ale trvalo tak čtvrt roku, než se vůbec prodej takového modelu uskuteční. Nepředpokládá, že by se člověk rozhodl ze dne na den. Častějšími zákazníky jsou lidé, kteří myslí prakticky a objednávají si auta pro celou rodinu. V oblibě jsou sedmimístné verze.

Dárek pro ženu

Náramek ze žlutého zlata s českými granáty ruční výroby mají vystavený v jednom táborském zlatnictví. Cena 225 000 není rozhodně pod úroveň milionáře. „Podobných kousků nemůžeme mít v obchodě několik. Většinou je děláme na zakázku. Náramek ale samozřejmě není jen na ozdobu. Svého kupce si určitě časem najde,“ říká majitelka obchodu. Jeden takový už je v dohledu. Zhlédnul se v něm pán z Ameriky. „Občas mi zavolá nebo napíše, jestli na něj pořád čeká. Má přiletět někdy v létě. Tak uvidíme,“ přibližuje zákulisí prodeje s otazníkem.
Usmívá se, když přiznává, že by se nezlobila, kdyby se našel dřív někdo jiný. Přitom prodává oproti náramku obyčejné dva malé ježky v kleci. Vyrobené na zakázku ze stříbra. Projevuje stejné nadšení, jako by prodávala diamant.

Můj dům, můj zámek

Skutečné hýření nastává při koupi honosného sídla. K mání je v současnosti zámek v Chotovinách šest kilometrů od Tábora. Ještě po druhé světové válce patřil rodině Nádherných. Ale jen na pár let, než jí ho komunisté zestátnili. Vybavení lidé rozkradli a nastěhovala se do něj škola. Obývací pokoj se změnil v tělocvičnu, z jiných pokojů vznikly kabinety a třídy.
Baron Jan Nádherný, který emigroval do Ameriky, se po revoluci vrátil a začal rodinné sídlo vracet do původního stavu. Bohužel zemřel a započatou práci dotáhla do konce jeho dcera Jamie. „Otec mi o životě na zámku hodně vyprávěl. Doufala jsem, že se mi jednou poštěstí vidět vše na vlastní oči,“ říkala mladá baronka, když se do zámku nastěhovala a otevřela ho k prohlídkám.
Nyní musí z osobních důvodů novorenesanční stavbu z osmnáctého století prodat. K tomu nabízí anglický park, zahradu a lovecký domek. V oploceném areálu jsou dva rybníky a louky. Mléko starců
Po takovém adrenalinu, kdy nuly na účtu mizí geometrickou řadou, přichází čas zchladit si žáhu. Pravým šampaňským z oblasti Champagne.
Do Francie by to možná byla novým Volkswagenem příjemná cesta, ale rychlejší to je do vinotéky u Husova parku. Mezi ostatními lahvemi se tam vyjímá šumivé víno z vinařství Louis Bartélémy za 1399 korun. „Není to nejdražší lahev, kterou jsme tady měli. Ale zájemců je samozřejmě pomálu. Na druhou stranu u nás loni jedna paní koupila šampaňské za deset tisíc,“ říká majitel vinotéky Jaroslav Příběnský.
Podle prodavačky Kateřiny Karousové nejčastěji lidi vybírají vína kolem dvou set korun. V kurzu jsou domácí rodinná vinařství. Z těch zahraničních lze ochutnat produkty z vinic známých osobností jako Pierre Richard, Francis Ford Coppola a Gerard Depardieu.

Kadeřnictví

Vánek Francie v podobě šampaňského nemá dosah jen do táborských vinoték, ale i do kadeřnictví Fabio Salsa na náměstí Františka Křižíka. Do země galského kohouta jezdí kadeřnice několikrát ročně na školení a specialisté odtud učí nové trendy i tady. Dvakrát ročně také přichází katalog s novými účesy.
„Co se týká ceny, může se vyšplhat závratně vysoko. Ale pokud bych měla udělat drahý účes, jednalo by se o prodloužení vlasů na šedesát centimetrů délky od kořínků. Přirozeně s masáží, umytím a použitím top vlasové kosmetiky a barvením. Potom by mohl stát přes dvaadvacet tisíc,“ naznačuje možnosti kadeřnice Bára Vaníčková.
Jde prý také o to nezatížit hlavu zákaznice. „Jednak není účelem vzhled příliš vyumělkovat a váha, která ženě na hlavě přibude, může být až jedno kilo. Také typ účesu by měl odpovídat věku, osobnosti a pro jakou příležitost je určený. Na druhou stranu nemusí být za každou cenu drahý. Může s příslušným servisem stát i do dvou set korun. Především u mužů.

Degustační menu

S manželkou upravenou světu na odiv láká milionáře vypravit se za kulturou. Nejlépe za kulturou stolování. Protože měřítkem je opět co nevyšší cena, směřuje milionář do hotelu Dvořák. Přivítá ho šéfkuchař Martin Svatek. Představí degustační menu a nabídne i exkurzi kuchyně. „Za tisíc korun mohu speciálně dnes nabídnout držky jako předkrm, kachní prsa, liškovou polévku, candáta s omáčkou, jelení hřbet a na závěr čokoládové suflé,“ lahodí chuťovým pohárkům šéfkuchař.
Nezapomene ale ještě víc navnadit. Vrátil se totiž zrovna z Francie od světově známého kulináře Paula Bocuse. Na stůl v jeho restauraci se čeká až půl roku. „Na objednávku měsíc dopředu bych dokázal připravit Bocusovo tradiční menu. Vyšlo by asi ale dráž než 225 eur, jako ho účtuje on. Musel bych všechny suroviny objednat. Ale byly by čerstvé a úplně stejné,“ usmívá se Svatek.
Pokud by takové suroviny skutečně chtěl, přišlo by mu například kuře ještě s celou a opeřenou hlavou. To je důkaz čerstvosti.

Královské lože

Místo suflé ale dává milionář přednost tomu nejsladšímu na světě. Spánku. I přání královského lože mu může být splněno v hotelu Nautilus na Žižkově náměstí. „Na pokojích máme matrace, které jsou i na královském dvoře v Anglii,“ uvádí jako jednu ze zajímavostí hotelu jeho ředitel Jan Křivánek.
K dispozici nabízí připravené prezidentské apartmá za sedm tisíc korun na noc se snídaní. V pokoji s výhledem na centrum města je koupelna s vířivou vanou, připravenými luxusními župany a kosmetikou Pascal Morabiato. Samozřejmostí je telefon, minibar, trezor, televize s DVD přehrávačem a vysokorychlostní internet.
Loni měl apartmá rezervované například slovenský premiér Robert Fico potom, co povečeřel v hotelové restauraci s delegací české vlády v čele s premiérem Jiřím Fišerem. Síly tam nabíral na závod mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře nakonec druhý v kategorii Elite Klaas Vantornout.
I na jiných pokojích jsou běžné originální kusy starožitného nábytku, ručně foukaná skleněná stínidla na lampách, mozaiky kolem zrcadel i hedvábné potahy polštářků. Nebo dokonce stoly a vany obložené vápencovými obklady starými 185 milionů let. Pobyt by se dal tak přirovnat k cestě do pravěku. Díky všudypřítomným a stylizovaně umístěným horninám, kamenům a fosiliím, starých i 380 milionů let. Taková originalita není sama sebou. Majitel je totiž stejně jako jeho manželka geologem. I název hotelu je odvozený od loděnky hlubinné. Latinsky nautilus pompillius, což je tedy ještě jinak zkamenělina hlavonožce.

Milionářské počty

- za 55 425 899 korun lze koupit například 29 171 526 rohlíků po 1,90 Kč nebo předplatné Sedmičky po 650 Kč za rok na dalších 85 271 let dopředu
- na dům za 49 960 000 by zaměstnanec s průměrnou mzdou (23 665 Kč) našetřil za 176 let, ale nesměl by si koupit ani rohlík