Janské Lázně chtějí konkurovat Alpám

Představa zimní dovolené je v Česku čím dál více spojena s Alpami. Ne každému se ale chce cestovat, někdy to ani není možné, například kvůli malým dětem. A vyrážet stovky kilometrů kvůli prodlouženému víkendu na lyžích také není zrovna praktické.

Náročnější zákazníky by tak mohl potěšit fakt, že i v ČR existují střediska, která poskytují služby na úrovni a k tomu možnost špičkového lyžování. Jedním z nich je klidné krkonošské město Janské Lázně. Spojením města, které nenarušily velké developerské projekty, hotelu Omnia - nejluxusnějšího hotelu na českých horách -, druhého největšího lyžařského areálu a proslavených lázní vzniká tip na ideální zimní dovolenou.

Zatímco v mnoha horských střediscích se v posledních letech bouřlivě stavělo, v Janských Lázních na návštěvníky čeká klid a krásná krkonošská příroda. „V našem městě je velmi málo volných pozemků a my jsme se rozhodli, že nechceme jít cestou jiných horských měst, kde převážily zájmy developerů,“ říká starosta Janských Lázní Václav Němec. Janské Lázně tedy dosud nezaplavily a zřejmě ani nezaplaví desítky apartmánů, které po většinu roku zejí prázdnotou. Naopak vedení zdejší radnice chce zachovat charakter tohoto města jako klidného lázeňského města. Když už se v Janských Lázních staví, nesmí projekt narušovat okolní přírodu a být ku prospěchu rozvoje obce. Příkladem takové stavby je design hotel Omnia, který se zde otevřel na podzim 2007.

#####Luxus pro každého

Luxusní hotel nabízí služby, které jsou v kontextu českých hor nadstandardní.

„Víme dobře, jak je například těžké sehnat v luxusním hotelu ubytování pro rodinu s dětmi. U nás v hotelu jsou naopak děti vítány. Dokonce jsme na hrací místnost předělali původně plánované nejdražší apartmá. Připraven je i vyškolený personál, který děti pohlídá, když si rodiče budou chtít vyrazit na výlet či si v podvečer odpočinout na baru,“ říká Jan Kuklík, obchodní ředitel hotelu Omnia. Samozřejmostí je pro náročné hosty i zázemí pro odpočinek po dni na sjezdovce. V hotelu Omnia lze relaxovat u bazénu, ve vířivce, v sauně nebo pod rukama maséra. „V hotelu působí tři maséři s různými specializacemi. Zajít tak lze na klasickou či sportovní masáž, nabízíme také speciální masáže inspirované exotickým ostrovem Fiji, při kterých se používá přírodní kosmetika ze surovin pocházejících z této destinace,“ pokračuje Kuklík.

Čím dál oblíbenější formou relaxace je pak posezení u skvělého jídla a pití. Přesně to lze najít v designové, ale zároveň příjemné restauraci.

#####V těsné blízkosti lanovky

Omnia hotel se nachází kousek od dolní stanice kabinové lanové dráhy na Černou horu. V kombinaci s mnoha kilometry upravených běžeckých tratí tak okolí hotelu nabízí ideální podmínky pro zimní sportování. Skiareál Černá hora - Janské Lázně prošel v posledních pěti letech výraznou modernizací v celkové hodnotě 500 milionů korun. Areál je vybaven moderní osmikabinovou lanovou dráhou, čtyřsedačkovou lanovou dráhou a 15 lyžařskými vleky v celkové přepravní kapacitě 13 245 osob za hodinu, 13,25 km upravovaných sjezdových tratí, kdy nejdelší sjezdová trať Suzuki Černohorská dosahuje délky až 3 km, výkonným zasněžovacím systémem se 66 děly na sjezdových tratích, 50 km denně upravovaných běžeckých tratí a 3,5 km dlouhou Černohorskou sáňkařskou dráhou. „Každého, kdo hledá klidné místo pro svoji zimní dovolenou, ale zároveň má vysoké požadavky na doprovodné služby, bych rád do Janských Lázní pozval. Ať už vyrazíte s dětmi, nebo jen s partnerem, díky hotelu Omnia a skiareálu zde najdete vše potřebné - aniž byste museli cestovat stovky kilometrů do alpských středisek,“ dodává starosta Janských Lázní Václav Němec.