Jdeme na střední. Ale je to normální?

Na střední školy jde letos zase méně dětí. Společnost Tady a teď pomohla studovat i několika Romům.

Péct křupavé rohlíky nebo sladké dortíčky, to se od září budou učit Zuzana a Sandra Hlaváčovy. Pokud vše půjde podle plánu, za tři roky by z nich mohly být pekařky. „Obě už se těšíme, až školu uděláme a půjdeme do práce,“ říká za sestry starší z nich, sedmnáctiletá Zuzana. Nechybělo moc a všechno mohlo být jinak. Potom, co v roce 2006 opustila Základní školu v Podmostní ulici, byla rok doma. Flákala se. Nebýt společnosti Tady a teď, do školy už by pravděpodobně vůbec nešla. Stejně jako mladší Sandra.

„Ve škole mi učitelky říkaly, že učňák nezvládnu. Stejně prý do roka otěhotním. Když se dozvěděly, že chci na pekařku, tak se jen vysmívaly,“ říká patnáctiletá Sandra. Obě děvčata jsou Romky, bydlí v ghettu v Resslově ulici. Rodiče jsou rozvedení, v současnosti nezaměstnaní. „Naše dobrovolnice, studentky ZČU, je v rámci programu Mentoring na přijímačky připravily. Motivovaly. Podporovat je budou dál,“ tvrdí Jakub Václavů z Tady a teď. Přijetí považuje za velký úspěch.

„Romové už na střední školu většinou nechodí. Často nemají podporu ani doma, ani ve škole. Se zvláštní školou se ale můžou v životě jen těžko uplatnit,“ říká Václavů s tím, že letos si přihlášku podalo sedm klientů. Sandra Hlaváčová patří mezi 5229 žáků Plzeňského kraje, kteří letos opustili deváté třídy. Což je o zhruba třicet méně než loni. „Příští rok čekáme úbytek o pět set žáků. V dalším až o osm set. Situace se začne zlepšovat až v roce 2015, kdy počty žáků mohou dosáhnout současného stavu,“ říká Eva Fousková z krajského odboru školství mládeže a sportu. Střední školy a učiliště letos nabídly osm a půl tisíce míst.

Více než osm stovek zůstává stále volných. Největší zájem byl jako každý rok o studium na gymnáziích a obory hotelnictví, ekonomika a podnikání, kosmetické služby nebo veřejnosprávní činnost. „Naopak malý zájem byl o obory krejčí, malíř, zedník, klempíř, pokrývač,“ vyjmenovala.