Je tu Porta. Bardi ocení naděje folku

V osmdesátých letech minulého století byl vítěz Porty celebritou. Dnes už festival není tak prestižní, přesto se drží.

Od Prahy po Pardubice. A od Mladé Boleslavi až po Havlíčkův Brod. Území, kde jsou „doma“ účastníci polabského kola Porty, soutěžní přehlídky skupin hudebních žánrů folk, country a trampská píseň, je rozsáhlé.

Přesto však svým obsazením bude akce v Kolíně patřit spíš k menším. „Přijede devět kapel. Přitom jinde je jich i dvacet,“ řekl za pořadatele Tomáš Gottwald z České tábornické unie.

Největším tahákem regionálního kola Porty, jež se v sobotu uskuteční ve Starých Lázních, je skupina Marien z Pardubic. Vítěz celostátního kola triumfoval v Kolíně už před třemi roky.

„Vítězství však nemá ten zvuk jako dřív, například v osmdesátých letech. To měla Porta masovou podporu i u posluchačů,“ říká s nostalgií Vít Troníček, člen uskupení Marien. „Ale pořád je to ta legendární Porta. Jde o ocenění práce kapely, a to je vždycky fajn,“ dodává Troníček.

Mnozí z účastníků si při regionálním kole vůbec poprvé zahrají na pódiu, přínosem pro jejich kariéru jsou i rady porotců. „Protřelí bardi si nadějnou kapelu vezmou stranou a naznačí, co zlepšit,“ řekl Miroslav Novák ze skupiny Lážo Plážo z Lysé nad Labem, jež také bude usilovat o postup.

Vítěz kolínského kola se nominuje do zemského; nejvyšší metou je ústřední kolo, už s mezinárodní účastí.
POLABSKÁ PORTA kdy: sobota 13. března, od tří hodin odpoledne
kde: Staré Lázně, Kolín
www.porta-festival.cz//