Ještěd slaví kulaté narozeniny

Česká stavba minulého století, televizní vysílač a hotel na Ještědu, oslavila 9. července své 35. narozeniny.

Výstavba hotelu začala ve výšce 1012 metrů nad hladinou moře na nejvyšším bodě Ještědského hřbetu v roce 1966 podle projektu architekta Karla Hubáčka. O sedm let později, konkrétně devátý červencový den roku 1973, začal objekt sloužit veřejnosti. Značný podíl na návrhu stavby měl vedle Hubáčka také statik Zdeněk Patrman, díky němuž je přes 90 metrů vysoký vysílač schopen odolávat i silným náporům větru.

Stavba má tvar rotačního hyperboloidu, který přirozeně navazuje na tvar hory Ještěd. Od paty ke konci antény měří 94 metrů. V nejnižších dvou podlažích je strojovna, technické vybavení a provozní místnost, následuje vyhlídková terasa, bufet, restaurace a hotel s kapacitou kolem 50 lůžek a 20 přistýlek. Horní část je obsazena spojovací technikou. Vrchol tvoří trubkový nástavec a 17 metrů vysoká anténa.

Náporům větru stavba odolává i díky 600 kilogramů těžkému závaží a tlumičům kmitů. Pro svou eleganci a praktické využití moderních technologií získala stavba v roce 1969 prestižní Cenu Augusta Perreta.

Časopis Architekt ji dokonce zvolil za českou stavbou století. V roce 2005 byl vyhlášen národní kulturní památkou. Liberec i Liberecký kraj usilují o zařazení stavby na seznam UNESCO. Novým majitelem objektu se v blízké době stane město Liberec.