Jeviště kladenského divadla zalije krev

První letošní ples v Kladně bude horor. Odehraje se v Městském divadle a „zemře“ při něm několik herců.

Po posledním představení Městského divadla Kladno v uplynulém roce, operetě Netopýr, je několik herců nezvěstných. Utekli? Byli odstraněni nebo uneseni? Umřeli hlady?
Na tyto a další otázky dá odpověď 8. ples v činohře, který se v sobotu 8. ledna koná v kladenském divadle.

První kladenská společenská akce letošního roku naváže na tradici hraných divadelních plesů. V dosavadní sedmileté historii zažili návštěvníci anglickou královnu, umělkyně z Moulin Rouge či ztvárnění celosvětové krize i minulosti města.

Horor v přímém přenosu

„Když jsem přemýšlel, jaké téma plesu zvolit, měl jsem docela brzy jasno. Od mala mám totiž rád horory, tak jsem si řekl, že udělám horový ples přímo v divadle,“ říká autor scénáře a herec kladenského divadla Jaroslav Slánský.

Díky němu se návštěvníci bálu stanou přímými aktéry strašidelného příběhu s potoky krve.
Říká se, že umělci se navzájem většinou nesnášejí, vymýšlejí na kolegy podpásovky a největší radost mají, když onemocní nebo se zraní. Jaká je skutečnost? Prý ještě horší než tyto pověsti.

„Dal jsem si docela těžký úkol. Udělat hororové efekty na jevišti totiž není legrace. Uvidíme, jak se budou hosté plesu v činohře bát,“ vysvětluje Slánský s tím, že se bojí rád. „Jako herec jsem si chtěl vždycky v nějakém hororu zahrát, tak teď jsem si aspoň splnil jeden svůj sen,“ dodává herec, kterého mohli návštěvníci kladenské scény vidět třeba v Detektoru lži nebo Čtyřech vraždách.

Zbrankovou kdosi zabije

Divadelníci otevřou pro účastníky plesu všechny prostory budovy. Nebudou je odhánět ani od hereckých šaten. V zákulisí zájemcům technici ukážou, odkud se spouštěla stěna v Roku na vsi nebo jak se točí jeviště.

Možná si nejvíc zábavy užijí herci v hororovém představení o několika dějstvích.
„Nevím, jestli si všechna lákadla plesu jako herečka užiju, protože to prý mám spočítané už nyní a patrně skonám hroznou smrtí v ne zcela příjemném prostředí,“ říká herečka Lenka Zbranková.