Jihostroj šlape. Za titulem

Volejbalisté Jihostroje jsou před koncem základní části suverénní. Prohráli jen jednou.

Pětadvacet utkání, jediná porážka. Unikátní sérii mají za sebou volejbalisté Jihostroje. V základní části nestačili jen na soupeře z Příbrami. Kocourům podlehli Jihočeši 3:2.

V této chvíli mají volejbalisté rozehranou jedenáctikolovou nadstavbu, která pro Budějovice skončí v sobotu 10. března na domácí palubovce s týmem Odolena Voda. Pak už začnou vyřazovací boje v playoff. Do nich budou českobudějovičtí volejbalisté vstupovat v roli jednoho z favoritů. Už před zahájením sezony vedení Jihostroje vyhlásilo jako cíl účast ve finále.

Před začátkem extraligy se toho na soutoku Vltavy a Malše dost změnilo. Odešla řada letitých opor týmu a do budějovického celku naopak zavítaly na jihu nové a neokoukané posily. Jednou z nich je i Jan Svoboda, od letošní sezony nový trenér Jihostroje.

„Sice náš tým před začátkem soutěže posílil, ale to jsme chtěli především kvůli Lize mistrů. A pak jsme také byli pasováni na favority naší ligy. Nicméně před koncem přestupního termínu posiloval i Liberec, kde mají nyní velice silné mužstvo. Tím však nechci vůbec tvrdit, že my nejsme silní, ale v tuto chvíli jsou ve hře favoriti soutěže dva. To je třeba si přiznat,“ zdůrazňuje trenér Jihočechů Svoboda.

Noví dirigenti

Právě on měl spolu se svým asistentem Stanislavem Pochopem před sebou nelehký úkol. „Byl jsem si vědomý, že nebude jednoduché do týmu zapracovat dva úplně nové nahrávače. To je podobné, jako když chcete do fungujícího orchestru přivést zcela nového dirigenta. Tam jsem očekával trochu více těžkostí,“ míří Svoboda k odchodu slovenského nahrávače Sládečka spolu s mladíkem Dvořákem. A poukazuje také na příchod reprezentanta Zapletala a talentovaného hráče Habra.

„Museli jsme řešit, že právě Zapletal spolu s Machem se s týmem v létě prakticky nepřipravovali, protože oba byli v reprezentaci. Takže prvních osm kol v lize jsme se sehrávali, aby všechno fungovalo tak, jak má,“ ví zkušený trenér. Svobodu, který kromě Jihostroje vede i českou reprezentaci, mrzí zranění. „Z těch nejdlouhodobějších je to určitě zranění Jakuba Novotného,“ krčí rameny první muž lavičky Jihočechů.

Z dosavadních pětadvaceti utkání prohráli českobudějovičtí volejbalisté jen jednou. „Tým tak potvrdil svou roli před play-off. Nechceme se však nechat unést, a proto náš plán je do play-off jít z prvního místa. Potom se takticky připravíme na každého soupeře zvlášť a chceme vyladit tu správnou formu na konec března a na duben,“ spřádá Svoboda plány na nadcházející týdny. Podle jeho slov v žádném případě Jihostroj nepodcení ani jednoho protivníka v nejsledovanější části extraligové sezony. „Také chci, abychom nebyli zbytečně převolejbalovaní a měli pořád chuť do naší hry,“ uzavírá trenér.

Nejbližší domácí zápas odehrají volejbalisté ve sportovní hale ve čtvrtek 16. února od šesti hodin večer. Soupeřem bude celek z Příbrami, který v Budějovicích už jednou vyhrál.