Jízdenky, prosím. A dá si někdo kávu?

Do Prahy nebo Ostravy teď cestují lidé z Olomouce ve větším pohodlí a levněji než dřív.

Jako polnice vyzývající k boji mezi železničními dopravci zní v posledních dnech houkání lokomotiv vlaků, které křižují koleje mezi Prahou a Ostravou a přitom zastavují v Olomouci. České dráhy soupeří o zákazníky s novým dopravcem z RegioJet. Čím více se na sebe zástupci obou provozovatelů mračí, tím vlídnější tvář ukazují zákazníkům. Pro cestující z Olomouce to má zatím jasný dopad. Služby, které na trati do Prahy či v opačném směru dostanou, se v mnoha případech zlepšily.
„Do Ostravy jsme ani jet nepotřebovali. Vlastně jsme se synem hlavně chtěli vyzkoušet nové žluté vlaky. Jak jsme spokojení? Já určitě. Vagony mi připadají dost prostorné. Překvapilo mě dobré občerstvení,“ líčila zážitky bezprostředně po železniční výpravě Olomoučanka Jana Vrbová.

Rychlejší Pendolino

Ne všichni se ale vydali v železničním mumraji po žluté. „Pro mě je hlavní věcí rychlost. Pendolino je zatím zkrátka nejrychlejší vlak. Když nasednu, jsem za dvě hodiny a nějaké drobné v Praze. Když tam člověk spěchá na jednání a potřebuje dojet včas, tak to ocení,“ zamyslel se další z cestujících Karel Hrabal.
Jenomže olomoucký železniční uzel se rozbíhá na více stran. „Taky bych si dala ráda dort a dostala zdarma kávu, jak jsem to viděla na internetu. Škoda, že něco takového nefunguje na trati do Brna. Hlavně jízda po úseku z Vyškova do Olomouce je nekonečně dlouhá. Je to nespravedlivé,“ posteskla si Hana Streitová.

Boj o zákazníka

Pravý boj o zákazníka se odehrává právě na kolejové tepně z Prahy do Ostravy. RegioJet
vyrukoval například s internetovým připojením, kávou zadarmo, stevardy a levnějším jízdným. Do hlavního města se lze žlutými vlaky z Olomouce svézt i za 190 korun. České dráhy odpověděly záhy tím, že začaly v některých spojích rovněž nabízet nápoje zdarma. A také výrazným zlevněním, kterým se snaží konkurenta trumfnout. „Cestující druhé třídy si k jízdence nad 140 kilometrů mohou navíc pořídit místenku na přímé vlaky zadarmo,“ uvedla Kateřina Šubová z Českých drah.
RegioJet postup Českých drah kritizuje. „Čekali jsme, že České dráhy přistoupí ke zlepšování služeb. Místo toho ale zahájily cenovou válku,“ prohlásil mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Chování tak dominantního hráče na trhu je podle něj protizákonné. „Ostatně antimonopolní úřad už to šetří,“ poznamenal Ondrůj.
Žluté vlaky rozšiřují počty souprav, které na trati jezdí. Do konce roku by měly mít devět spojů v každém směru.

VLAKEM Z OLOMOUCE

České dráhy

Olomouc-Praha od 200 Kč na trase jezdí rychlíky, vlaky IC, SC a expres minimálně jednou za hodinu nejrychlejší cesta trvá 2 hodiny 9 minut
Olomouc-Ostrava od 103 Kč na trase jezdí přímé spoje každou hodinu nejrychlejší cesta trvá 57 minut

RegioJet

Olomouc-Praha od 190 Kč spoje jedou ve všední dny v 6.47, o víkendu a ve svátcích v 7.55 a denně ve 13.55 a 17.55 cesta trvá 2 hodiny a 36 minut
Olomouc-Ostrava od 80 Kč spoje jedou denně v 10.01, 14.01 a 20.01 cesta trvá 1 hodinu a 8 minut